Megújult az együttműködés


Békés megyei delegáció utazott Észak-Szumátrába T. Erry Nuradi, M.Si. Észak-Szumátra Tartomány kormányzója meghívására.

A látogatás elsődleges célja a korábban már előkészített együttműködési megállapodás aláírása volt. A Békés megye és Észak-Szumátra Tartomány között, még 2010-ben kötött testvérmegyei megállapodás 2015-ben lejárt, de mindkét fél célja az volt, hogy folytassák a megkezdett munkát és kiszélesítsék az együttműködést.

A delegáció tagja volt Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, dr. Horváth Mihály, a Békés Megyei Önkormányzati Hivatal aljegyzője, Pirosné Blénessy Erika, a megyei önkormányzat külkapcsolati és turisztikai koordinátora, Bődi János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, dr. Jeney Zsigmond, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ - Halászati Kutatóintézet tudományos tanácsadója és Antal Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztály főosztályvezetője. A küldöttséggel tartott több Békés megyei vállalkozó is: Bődi Jánosné, a Szarvas Coop Zrt. igazgatóság tagja és a Szarvas és Vidéke ÁFÉSZ elnöke, Gál Imre, az AKG Zrt. vezérigazgatója, Kosztán István, a Boschung EJT Kft. ügyvezető-helyettese, Viszló Attila, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. export market managere.

A delegáció mindössze három napig tartózkodott Észak-Szumátrában, ez alatt az idő alatt azonban nagyon sok programon vettek részt. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és T. Erry Nuradi, M.Si., Észak-Szumátra Tartomány kormányzója ünnepélyes keretek között aláírták a korábban egyeztetett és előkészített együttműködési megállapodást, amely tartalmazza, hogy munkacsoportokat hoznak léte a feladatok közös elvégzésére. Az együttműködés az alábbi területekre terjed ki: kultúra és turizmus, kereskedelem és gazdaságfejlesztés, mezőgazdaság és erdészet, oktatás, ifjúság és sport, halászat, környezet, információs technológia. A megállapodás aláírását követően fórumbeszélgetésre került sor, melyet Pach Judit nagykövet nyitott meg. A fórum keretében bemutatkoztak Észak-Szumátra tartományi kormányzóságának szakmai vezetői, és a Békés megyei szakmai és üzleti delegáció.

A delegáció az Észak-Szumátrai Kereskedelmi és Iparkamara ötévente megrendezett közgyűlésének díszvendége volt, ahol a magyar – indonéz kétoldalú gazdasági együttműködés fejlődéséről adott elő Pach Judit, Magyarország indonéziai nagykövete. A közgyűlés szünetében Ivan Iskandar Batubara elnök meghívására munkaebéd keretében eszmecserét folytattak a kamara tisztségviselőivel, a Békés megyei vállalkozók pedig Észak-szumátrai vállalatok, cégek vezetőivel ismerkedtek meg.

Látogatást tettek Sei Mangke különleges gazdasági övezetbe, ahol azt a komplex programot ismerték meg, amivel az indonéz gazdaság növekedését igyekeznek serkenteni, és ellátogattak Dél-Ázsia legnagyobb, alumíniumot előállító gyárába, a PT. Inalumba.

Közel hétórás autóút után jutottak el a Samosir régióban található Toba tóhoz, amely egy Balatonnál nagyobb, vulkanikus állóvíz. Tárgyalást folytattak a Turisztikai Hatóság vezetőjével, Basar Simanjuntak úrral és Észak-Szumátra Tartomány környezetvédelmi osztályának igazgatójával, Dr Ir.Hj. Hidayati, M.Si asszonnyal arról, hogy Békés megyei kutatók, felsőoktatási intézmények hogyan tudnak részt venni a Toba tó hasznosítását célzó tervek elkészítésében.

Dr. George Iwan Marantika, az Indonéz Magánegyetemek Szövetségének elnökhelyettese meghívására a medani Pancabudi Egyetemen több medani egyetem vezetője és diákjai előtt Antal Andrea, a Hungarikum Főosztály főosztályvezetője és Zalai Mihály, a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke a magyarországi hungarikum mozgalomról és a Békés Megyei Értéktárról tartottak előadást. Az egyetem rektora, Dr. H. M. Isa Indrawan a szeminárium után úgy nyilatkozott, hogy a magyar értékgyűjtéshez hasonló rendszer átvétele Indonéziában segíthetné a kulturális identitás erősítését és visszaszoríthatná a vallási, etnikai megkülönböztetést

A látogatásnak nagy sajtóvisszhangja volt Indonéziában, több híradásban és újságcikkben számoltak be a delegáció ottani tartózkodásáról.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!