Közel ezren vettek részt az emlékév békési rendezvényein.


6 millió forint támogatásban részesült, az Arany János Emlékbizottság döntése értelmében, a békési önkormányzat ebben az évben.

Iskolákban, kulturális központban, könyvtárban megtartott programok, illetve Arany János emlékhelyekre szervezett kirándulások szerepeltek a repertoárban.

Fotópályázatokat, előadásokat, tanulmányi és látóutakat illetve vetélkedőt valósított meg több hónapon keresztül az önkormányzat, megszólítva minden korosztályt. A szervezéshez és lebonyolításhoz partneri együttműködéssel bevontuk az önkormányzati és oktatási intézményeket, valamint a békési civil szervezeteket. Szeptemberben a két középiskola tanulói egy nagykőrösi tanulmányi úton vehettek részt, mintegy 50 fővel. Októberben 150 békési diák és tanár vett részt a Nagyszalonta-Debrecen városokban szervezett második tanulmányi úton, ahová a város összes oktatási intézményét megszólította az önkormányzat. A kirándulások alkalmával Arany János életének színhelyeit járták körbe a gyerekek, ahol tárlatvezetés és a városban idegenvezetés során sok érdekességet megtudhattak az író életéről. Novemberben került megrendezésre a Kaláka Együttes teltházas koncertje a kulturális központban, melyet szintén az iskolások részére hirdetett meg a város. Rendhagyó irodalomórákat tartottak a békési iskolákban a Jókai Színház színészei Arany János életével kapcsolatosan. Mindegyik iskolában külön egy-egy óra lett megtartva, majd egy közös alkalomra is sor került a kulturális központban, ahol közel 200 gyerek volt jelen. Felső tagozatos és középiskolás gyerekek részére Arany János életével kapcsolatos vetélkedő került megrendezésre a könyvtárban, ahol a gyerekek tanulhattak, és megmutathatták tudásukat is. A legjobbakat díjazták is a nap végén. A prezentációért és a legszebb rajzért is értékes nyereményt kaphattak a gyerekek. Két neves szakember Marosán Csaba, előadóművész és Dr. Reisinger János, irodalomtörténész előadása főként a felnőtt korosztályt célozta meg. 2018. január 23-án a Magyar Kultúra Napja alkalmával egybekötve az Arany János - emlékévhez kapcsolódó rendezvénysorozat részeként, Arany Balladák-másképp című előadás kerül megrendezésre Békés városában.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!