Városi elismerést kapott a Belencéres!


A Civilek a Városért díjat a mai, ünnepi Képviselő-testületi ülésen, Békés várossá nyilvánításának 45. évfordulója alkalmából adták át.

Belencéres Néptáncegyüttes

A 18. századi Békés fő vízere a Fehér-Körös volt, mely hatalmas kanyarulatokkal folyt keresztül a határon, és egyik zugot a másik után zárta körül a községben. Ezek közül Mezőberény felé a határban lévő utolsó kanyarulatba is benyúló Belencéres volt az egyik.

A 2000-es évek első felében egy egészen új értelmezést kapott ez a szó, hisz a formálódó békési néptáncegyüttes Barna Zoltán ötlete nyomán ezt a nevet vette fel.

A Belencéres Néptáncegyüttes 2005–ben, a helyi művészeti iskola akkor már több éve táncoló, néptáncos növendékeiből alakult Sztankó Károly művészeti vezetésével. Előtte a kamuti táncegyüttes keretei között pallérozódtak a békési fiatalok.

2006-tól Lehoczki Mihály és Barna Zoltán vezetésével a Belencéres Alapítvány irányította, segítette, koordinálta a Néptáncegyüttes munkáját. Az elkövetkező években a néptáncegyüttes töretlenül fejlődött, a hazai sikerek mellett Európa számos országában képviselték városunkat.

2012-től a Belencéres Néptáncegyüttes működtetésének feladatát a Belencéres Néptáncegyüttesért Egyesület vette át Méri Zoltán, majd Koszecz Sándor és Túri Andrea vezetésével.

Az eredmények elérésében a táncosok mellett a legfontosabb szereplői az együttesnek azok a szakemberek, tanárok, akik ezt a munkát művészeti vezetőként, néptánctanárként, tánckarvezetőként segítették/segítik, irányítják: A közvetlen szakmai munkát 2005–2008 között Farkas Tamás és Majorosi Tímea végezte. A táncegyüttes művészeti vezetője 2008 őszétől Mahovics Tamás lett, akinek munkáját női tánckarvezetőként kezdetben felesége, Mahovicsné Ladányi Anita, napjainkban Csipei Judit, férfi tánckarvezetőként pedig Okányi Mihály és Földesi Márton segíti. Az utánpótlás nevelésével Mahovicsné Ladányi Anita és Hankó Tamás közösen foglalkozik.

Jelenleg három – egy felnőtt és két utánpótlás (ifjúsági és gyermek) – csoport dolgozik a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, valamint a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban zajló folyamatos utánpótlás nevelés mellett. A néptáncegyüttes létszáma évek óta 70–80 fő között mozog.

Az egyesület irányítása alatt az együttes és táncosai tovább fényesítették a Belencéres nevet, hisz 2012-ben Mahovics Tamás a Népművészet Ifjú Mestere díjat nyerte el. Okányi Mihály másodízben lett Ezüstpitykés táncos 2014-ben az Egri Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen Pankotai István Különdíjas. Okányi Mihály fellépett a Fölszállott a Páva televíziós vetélkedő középdöntőjén.

A Kis- és gyerek együttesek Találkozóján Szarvason Arany Minősítés-t kapott az együttes. A Fölszállott a páva c. népzenei vetélkedő műsorban versenyzett a Belencéres Néptáncegyüttes gyermek csoportja és a Busai Bori. - Ifj. Mahovics Tamás páros (az utóbbiak tovább is jutottak a döntőbe, ahonnan a 2015. év legjobb szólista párosa címmel térhettek haza.).

A Suttyomba Népzenei Fesztiválon két arany és négy ezüst minősítést és egy különdíjat hoztak haza a szólisták.

2017-ben az Országos Szólótáncfesztiválon Hankó Tamás Aranyasarkantyús táncos.

A Bulgáriai Sozopolban részt vettek egy összművészeti fesztiválon (Táncszekció Fesztivál fődíj).

Néptáncosok Országos Bemutatószínpadán Újvidéken Jól Minősült minősítést értek el.

Békés Megyei Príma Díjban részesült az együttes.

A száraz felsorolás után talán itt be is fejeződik a méltatás, hisz a Belencéres Néptáncegyüttes név mára beleivódott a város mindennapjaiba. Az elmúlt években nem volt olyan, hogy –ha hívták őket- nem léptek volna fel nagy örömmel a táncegyüttes táncosai, produkciójukkal örömet okozva a közönségnek. Egy évben közel 60-70 szereplés vár a táncosokra, közművelődési feladatok, versenyek, fesztiválok, kistérségi és magánrendezvények egyaránt. Rendszeres szereplői a városban már hagyománnyá vált nagyrendezvényeknek, báloknak, a Madzagfalvi Napoknak és a Békés–Tarhosi Zenei Napoknak egyaránt. A Belencéres Néptáncegyüttes napjainkra nem csak Békés, de egész Békés Megye értéke lett.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!