Hégely László lett Békés Díszpolgára!


A címet a mai, ünnepi Képviselő-testületi ülésen, Békés várossá nyilvánításának 45. évfordulója alkalmából adták át.

Hégely László

1936. augusztus 8-án született Békésen, parasztcsalád egyedüli gyermekeként. Naponta 6 km-t gyalogolt bandában a többi gyerekkel a Békési Református Iskolába, ahol négy elemit járt. Ötödik osztálytól a Szegedi Kis István Református Gimnáziumba, majd 1954-től az Aranykalász Mezőgazdasági Szakiskolába járt, ahol komoly szakmai alapokat kapott. Ezt követően 1961-ben Orosházán végzett mezőgazdasági technikusként. Több helyen dolgozott Békés környékén, és időközben egyetemi diplomát szerzett Gödöllőn. 1984-től a Békési Mezőgazdasági és Növényvédelmi Szakközépiskola szaktanára, eközben elvégzi a mérnök szaktanári szakot, innen megy nyugdíjba 1994-ben. Pontosabban előnyugdíjba, hogy egy volt tanítványának így legyen állása, még két évig volt óraadó tanár.

Református családból származik és időközben nagy vargabetűvel visszakerül a Békési Református Egyházközösségbe, ahol később presbiteri és énekkari szolgálatok tették teljesebbé az életét. 1992-ben presbiterré választják, ezt a tisztséget a mai napig betölti. 1964-ben megnősült, feleségével Kocsor Annával három gyermeket neveltek fel.

1992-ben az újjá alakult Békési Kisgazdakörben először szakmai előadóként, majd tagként és később 4 évig elnökként dolgozott a gazdálkodók érdekképviseletéért. Fontosnak tartja a korábbi hagyományok felújítását és aktív kulturális tevékenységet folytat ennek érdekében. 1994-ben tagja lesz a Nyugdíjas Dalkörnek, ahol megízleli a népdaléneklés gyönyörűségét, versenyen vesznek részt, és időközben újraismerkedik a magyar népi húros hangszerrel, a citerával. 1999-ben az országos népzenei minősítőn Arany Minősítést szerez, illetve Ezüst és Bronz Minősítéseket is begyűjt szólóénekesként. 2002-ben ismét Arany Minősítést szerez Gyulán, és ugyanezt a minősítést megkapja a citera zenekar is.

2010-es évektől figyelme az országosan kibontakozó Tündérkert mozgalom felé fordult, annak elkötelezett követőjévé vált. 2016-ban a Békés és Környéke Biokultúra Egyesület keretén belül megalakította a helyi Tündérkert Baráti Kört azzal a céllal, hogy az egyre fogyatkozó tájjellegű gyümölcsfákat az utókorra átmentsék. Másik fontos feladata a kertkultúra népszerűsítése a fiatalabb nemzedék körében. Óriási örömmel töltötte el amikor Békés Város Önkormányzata területet biztosított a Tündérkert létrehozásához. Ezzel megvalósulhatott álma, a kert 2017. április 22-én felavatásra került.

Önzetlen és segítő munkája példaértékű, követésre méltó. Személye egyfajta ikonná vált, nem véletlen, hogy Békés Városért elismerést és KÉSZ díjat is kapott már.

Békés Város Képviselő-testülete Békés város népi kultúrájában végzett kiemelkedő tevékenységéért Békés Város Díszpolgára címet adományoz Hégely Lászlónak.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!