Bemutatták a Sík Ferenc-díjat!


Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Lukács Sándor és Rubold Ödön színművészek kedden a Nemzeti Színházban mutatták be a Sík Ferenc emlékére alapított országos színházi díjat.

A Békés Megyei Önkormányzat által alapított elismerést az idei POSZT megnyitóján fogják első alkalommal átadni.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért elnevezéssel kitüntető díjat alapított. Az elismeréssel a Békés megyei származású Sík Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező munkássága előtt tiszteleg, aki a XX. századi magyar színháztörténet meghatározó személyisége volt. Rendezői, színházvezetői munkájának hangsúlyos törekvése volt, hogy segítse az új magyar drámák megszületését. Házi rendezője volt többek között Illyés Gyulának, Sütő Andrásnak és Hubay Miklósnak. Az elismerés célja, hogy emlékét megőrizze, és ösztönözze a magyar drámák megszületését és bemutatását.

A kitüntető díj naptári évenként egy alkalommal adható olyan rendező vagy társulat részére, aki, vagy amely sokat tett a magyar drámák megszületéséért, színpadra állításáért, és színházi tevékenysége méltó Sík Ferenc szellemi örökségéhez. A kitüntető díj odaítélése során előnyben részesül azon rendező vagy társulat, aki, vagy amely a népművészet, a néptánc értékeit is beépíti színházművészetébe. A kitüntető díj adományozására színházak és színházi szakmai szervezetek tehetnek javaslatot.

Az elismerés mostani odaítélésével kapcsolatban összesen 7 javaslat érkezett. A díjat odaítélő bizottság – melynek tagja volt Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, Rubold Ödön színművész, a Nemzeti Színház delegáltja, Sík Zoltán Nándor, a Sík család delegáltja, illetve a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) két válogatója, Árkosi Árpád rendező a Magyar Teátrumi Társaság részéről, és Kovács Dezső kritikus, szerkesztő a Magyar Színházi Társaság részéről- 2018. május 14-én ülésezett a pesti Megyeházán. A testület egyhangú határozattal döntött a díjazottról.

A díjat megalapító rendelet szerint az elismerést a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke adja át. Erre a Pécsi Országos Színházi Találkozó Szakmai Tanácsadó Testületének határozata alapján a POSZT megnyitóján kerül sor, ami idén június 7-én lesz. Az elismerés egy plakettből és egy díszoklevélből áll, amit egy bőrtarisznyában adnak át, ezzel is megidézve Sík Ferenc alakját. A plakett Madarassy István szobrászművész alkotása. Köszönet illeti a Nemzeti Színházat szakmai segítségéért, a Pécsi Országos Színházi Találkozót, a válogatást végző Árkosi Árpádot és Kovács Dezsőt szakmai munkájáért, és a Sík családot a támogatásért.

Az elismeréssel a Békés megyei származású Sík Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező munkássága előtt tiszteleg, aki a XX. századi magyar színháztörténet meghatározó személyisége volt.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kiemelte, hogy Sík Ferenc magyar drámához fűződő viszonya egyedülálló volt, ősbemutatók sokasága fémjelzi munkásságát. Azért örül a díj megszületésének, mert reménye szerint ezzel a magyar drámák méltatlanul elhanyagolt ügye újra figyelmet kaphat.

Lukács Sándor színművész elmondta, hogy Sík Ferenc az az ember volt, akiben a kedély és az energia a legjobb arányban volt jelen. Az általa vezetett próbákon mindig nagyon jó hangulat uralkodott, úgy fegyelmezett, hogy azt észre sem lehetett venni.

Rubold Ödön színművész pályakezdőként nagyon sok támogatást kapott Sík Ferenctől. Örömét fejezte ki, hogy a Nemzeti Színház delegáltjaként részt vehetett a döntőbizottság munkájában, így neve ha egy kicsit is, de összekapcsolódik Sík Ferenc nevével.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!