A debreceni színház kapta az első Sík Ferenc-díjat


A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított „Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért” elnevezésű elismerésben első alkalommal a Csokonai Nemzeti Színház részesült.

A kitüntetést – ami egy bőrtarisznya, benne egy oklevél és egy plakett - a Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitóünnepségén Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója Fekete Péter kulturális államtitkártól és Zalai Mihály megyei elnöktől vette át.

A pesti Megyeházán még májusban ülésezett az a 7 tagú bizottság, amely a színházak és színházi szakmai szervezetek által delegált hét javaslat közül egyhangúlag a debreceni teátrumot tartotta érdemesnek a kitüntetésre. A Csokonai Nemzeti Színház hosszú évek, évtizedek óta kipróbált és megbízható műhelye a kortárs magyar drámajátszásnak. A társulat évek óta gondozza, fejleszti, s viszi sikerre évről évre a kortárs magyar drámajátszás legjelentősebb hazai fesztiválját, a DESZKA Fesztivált. E rangos szellemi műhely nemcsak a kortárs drámajátszás seregszemléje, hanem inspirálója is a magyar ősbemutatók megszületésének. A társulat korszakokon átívelő elkötelezett és áldozatos művészi munkáját ismerte el a bizottság.

A Békés Megyei Önkormányzat azzal a törekvéssel hozta létre a Sík Ferenc-díjat, hogy tisztelegjen a Békés megyei származású, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező munkássága előtt. Sík Ferenc a XX. századi magyar színháztörténet meghatározó személyisége volt, törekedett arra, hogy segítse az új magyar drámák megszületését. "Házi rendezője" volt többek között Illyés Gyulának, Sütő Andrásnak, Hubay Miklósnak, Székely Jánosnak. A díjat – évente egy alkalommal – olyan rendező vagy társulat kaphatja, aki, vagy amely sokat tett a magyar drámák színpadra állításáért.

Zalai Mihály megyei elnök akasztotta a Sík Ferenc alakját megidéző tarisznyát a díjazott vállára, Fekete Péter államtitkár pedig a díjjal járó, Madarassy István szobrászművész által készített plakettet adta át a debreceni színház igazgatójának. Ráckevei Anna meghatottan beszélt a kitüntetésről, melyre, mint színházvezető nagyon büszke, másrészt sokat köszönhet Sík Ferencnek, akivel pályája kezdetén dolgozott együtt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!