MEGYENAP


„HAGYOMÁNY, ÉRTÉK, KÖZÖSSÉG”

A Békés Megyei Önkormányzat sajtótájékoztatón bemutatta a Megyenap szervezőit, és kicsit a kulisszák mögé is bepillanthattak a média munkatársai. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte, óriási az érdeklődés a rendezvény iránt. Kinőttük a teret, egyre több kiállítónk, vásározónk szereplőnk, programunk van. Már nem csak a főteret építettük be, az Andrássy út elején, a Jókai színházon is túlnyúlnak a faházak, sátrak – mondta az elnök.

- A megszokottakhoz képest másként fog festeni a rendezvény. Annak érdekében, hogy a podsztyenás ház - amelyet Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója kapcsán építettek - maradhasson a téren, ne kelljen elbontani, úgy döntöttünk, hogy áthelyezzük a színpadot a tér másik végébe, és a házat integráljuk, értékes része lesz a rendezvénynek. Idén települési értéktárak is bemutatkoznak, ez a ház ad otthon Békéscsaba Város Települési Értéktárának – tudatta Zalai Mihály.

A program az előző két Megyenap programjához hasonlóan épül fel, nyolckor zenés felvonulás indul kikiáltóval, a Tótkomlósi Fúvószenekarral, hagyományőrzőkkel, óriásbábbal és bábszínházi bohócokkal a Csaba Centertől a főtérig. A megyenap hivatalos megnyitója kilenc órakor lesz a megyeszékhelyi Szent István téren, majd a színpadon egész nap egymást követik a fellépők. A rendezvény háziasszonya, műsorközlője B. Imre Julianna, aki a produkciók színpadra kerülését is figyeli elmondta: a megyenap színpadi programját az értékek felmutatása és továbbadása, valamint a közösség építésének jegyében állítottuk össze. Célközönségünk a Békés megyei családok sokasága. Délelőtt a megye kulturális sokszínűségét viszi közönség elé, a német, a román, a roma, a szerb és a szlovák nemzetiség mutatkozik be, valamint a vendég romániai megyék közül a Nagyvárad Táncegyüttes Bihar megyét képviseli, a Rónasági és Kikelet Citerazenekar pedig Arad megyét. Délután a magyar folklórkincs Békés megyei vonatkozásait láthatják a kilátogatók, sok szép népviselet és népzene uralja majd a teret. Vitéz László története a legkisebbekhez szól, lesz táncház és 20 órától Ferenczi György és a Rackajam koncert.

A megyében élő öt nemzetiség több mint 100 fővel képviselteti magát. Délelőtt színpadi produkciókat adnak elő, énekkel, zenével, tánccal tarkított előadásokat mutatnak be. Napközben hagyományos ételeket készítenek és kóstoltatnak az érdeklődőkkel: a szlovákok csörögével és sonkapörkölttel, a románok fánkkal, a németek smarnival (császármorzsa) és thanknedlivel, a romák egy különleges cigány étellel (szürkemarha vörös babos savanyú káposztával) várják a vendégeket. A szerbek cesnicával készülnek, ami egy hagyományos szerb édesség. Hagyományaikat, értékeiket, kulturális, gasztronómiai kincseiket faházakban mutatják meg – tudatta Pirosné Blénessy Erika, a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) munkatársa. Erika a Megyenap szervezőinek egyike, a rendezvény keretében a nemzetiségek bemutatkozását koordinálja. Hozzátette: két testvérmegyénket, Arad és Bihar megyét díszvendégként köszönthetjük a Megyenapon.

Lipták-Belányi Barbara a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának munkatársa a megyei értéktárban szereplő tételek bemutatását koordinálja. Elmondta: ahogy a rendezvénnyel kapcsolatban általában is elmondható, évről évre bővül, fejlődik és új elemekkel gazdagodik az értéktár kapcsán. Az idei évben a települési értéktárak felé nyitották ki a kapukat, melynek eredményeként Battonyától Vésztőig 30 települési értéktár fog a rendezvényen bemutatkozni, valamint ebben az évben a szomszéd megyék (Bács-Kiskun, Hajdu-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok) értéktárai is felvonultatják kincseiket. Emellett továbbra is kiemelt cél a megyei értéktárban szereplő értékek felvonultatása. Elmondta, hogy oklevéllel köszönik meg az illetékeseknek azt, hogy az értéktárba javasolt felterjesztésekkel hozzájárultak a települési illetve megyei értéktár bővítéséhez. Ebben az évben az előző évi Megyenap óta a Békés Megyei Értéktárba bekerült nyolc új érték felterjesztője illetve tulajdonosa vehet át díszoklevelet – tette hozzá.

Megszervezzük Békés megye legnagyobb kézműves vásárát és termelői piacát. Az előző évhez képest bővült a vásár, már 73 megyei illetékességű kézműves és termelő portékája lesz látható, legyen az a gasztronómia, a művészet, a kultúra területéről való. Olyan különlegességek fognak megjelenni, mint például a fürjtojásból, a tönkölybúzalisztből vagy éppen a levendulából készült termékek, de természetesen helyet kapnak az olyan hagyományos termékek is, mint a pálinka, kolbász és méz is – a vásárban résztvevők összefogása Hegedűs Bencének, a megyei önkormányzat asszisztensének a feladata.

A gyerekprogramokra külön hangsúlyt helyezünk, egy játszósátrat állítunk fel, ahol kézműveskedhetnek, kreatív játszótéren tehetik próbára ügyességüket, tudásukat, a legkisebbeket kosárhinta várja. A nap folyamán rongybaba készítés, szövés, és gyöngyfűzés, valamint hungarikum játszótér várja őket. Idén is lesz ingyenes héliumos léggömb, valamint egy újdonságot is tartogatunk: kézműves próbára hívjuk a gyerekeket. Amelyik gyerkőc a hat próbát teljesíti, összegyűjti a hat próbáspecsétet, az a Hóvirág fagyizóban vendégünk egy gömb fagylaltra – mondta Sztahovics Zsuzsa, a rendezvény főszervezője.

Petrovszki Gyöngyitől, a BMÖ munkatársától megtudtuk, hogy a programok sorában ismét helyet kapnak a katonai hagyományőrzők, őseink katonai ruházatát, fegyverzetét, harcmodorát egy plusz helyszínen óránként (10.00, 11.00, 15.00., 16.00., 17.00 órai kezdettel) bemutató formájában ismertetik meg a közönséggel. A Megyenapon a hagyományőrzőket a Magyar Szablyavívó Iskola, a Körösök Völgye Vitézi Bandérium, a Guzsalyas Egyesület és a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület fogja képviselni több mint 40 fővel, a jelenkor fegyvereseit a honvédség, a MATASZ, a TEK, a készenléti rendőrség és a határőrség. Egy különlegességgel is készülünk idén, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Különleges Díszelgő Csoportja is megtiszteli rendezvényünket, akik egy érdekes bemutatóval várják az érdeklődőket délután 15.35-től.

Idén is mesterség-bemutatók színesítik a programot: bőrműves, fazekas, hímző, szövő, ötvös mutatja be mestersége rejtelmeit, lesz mézeskalácssütés és díszítés, a vállalkozó kedvűek pedig részt vehetnek a csöröge sütésben, és akár saját kürtöskalácsukat is elkészíthetik. Az elmúlt évhez hasonlóan a nap folyamán három alkalommal megyei kézműves termékeket sorsolunk ki tombolán azok között, akik kollégáinknál regisztrálnak. A tavalyi meglepetés idén sem marad el: a bábelőadás után vágjuk fel a Megyenap tortáját, egy vadcseresznyés csokitortát, amit ezer vendég fogyaszthat el – mondta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Hozzátette: a szervezés során gyakran találkoztunk azzal, hogy sokan összekeverik a Megyenapot és a Közfoglalkoztatási Kiállítást. Ugyanazon a területen, és időben is egymáshoz közel valósul meg a két rendezvény, a legfontosabb különbség az, hogy a közfoglalkoztatási kiállítás a közfoglalkoztatás keretében előállított termékek, míg a Megyenapon a kisvállalkozások által előállított kézműves termékek, valamint a megyei és települési értéktáraban szereplő értékek mutatkoznak be.

- Példátlan összefogást tapasztalunk, sokan álltak a Megyenap mellé, szolgáltatással, munkával, jó tanáccsal, pénzzel támogattak minket azért, hogy a Megyenap minél sikeresebb legyen, és minél több vendég érezze jól magát szeptember első szombatján, a Békés megyei összetartozás ünnepén – mondta zalai Mihály.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!