Száz kolbászt zsűriznek, ma eldől, ki lesz a kolbászkirály


Több mint száz versenydarabot zsűriznek csütörtökön a 22. Csabai Kolbászfesztivál – melyet október 19-22. között, péntektől hétfőig tartanak a békéscsabai sportcsarnokban és környékén – bevezető attrakcióján, a nemzetközi szárazkolbászversenyen és a Krajcsó-emlékverseny vastagkolbász-megmérettetésén a megyeszékhelyi Rendezvénypajtában.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a zsűri elnöke elmondta, a bírálók között jelen vannak, akik díjat érdemeltek ki korábban termékükkel, hentesek, szakácsok, fogyasztók, köztük közéleti személyiségek és a média képviselői is. Értékelőlapon pontoz mindenki, a külső megjelenésre (szín, forma) 10, a metszéslapra, a kolbász állományára szintén 10-10, az ízre 20 pont adható, így tevődik össze a maximális 50 pont. A legtöbb a kulárés vastagkolbász, emellett ,,dorkák" (vakbélbe töltött mamutkolbászok) és kacsabegybe töltött darabok is találhatók.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte, pompás megjelenésű és csodálatos ízű szeletek között pontoz. Ismét bebizonyosodott, a csabaiak, a környékbeliek őrzik a hagyományt, és hozzájuk csatlakoztak máshonnan is. Szarvas Péter a fesztivál október 20-ai, szombati töltőversenyen családi csapattal indul, az ő feladata elsősorban a gyúrás, a húsnak a fűszerekkel összedolgozása lesz.

– Sokfelé járok tárgyalásokara az országban, és ezeken szinte kivétel nélkül szóba kerül a csabai kolbász, beszélnem kell arról, miként készül, mi a titka – mondta a polgármester. – A fesztivál pedig remekül népszerűsíti a terméket, és Békéscsaba látogatottsága, megismertetése szempontjából is fontos, hiszen a négy nap alatt százezer ember érkezik, és a vendégek 60 százaléka más területekről, valamint külföldről. Amikor az önkormányzat partnereinek, vendégeinek ajándékcsomagokkal kedveskedik, csabai kolbász mindig kerül bele.

Dr. Ambrus Zoltán, a Csabai Kolbászfesztivál szülőatyja felidézte az 1997-es, első rendezvényt, melyet még az ,,SZTK-pályán", a Baross utcai Elektroháznál tartottak. Kiemelte, Hanó Miklós akkor képviselőként és tanácsnokként dolgozott az önkormányzatnál, és ő tanácsolta, hogy legyen szárazkolbászverseny is a programban. Az első versenyt Petényi György nyerte, aki azóta is aktív tagja a Csabai Kolbászklubnak.

Hanó Miklós alpolgármester hozzátette, az első hízót az ő vezetésével dolgozták fel az első fesztivál bemutatóvágásán.

– A paraszti világ művészete volt a szárazkolbászkészítés, és ezt a hagyományt ma is őrizzük, ápoljuk, továbbadjuk – ecsetelte Hanó Miklós. – Elődeink leginkább ilyen formában tartósították a sertéshúst. Hideg időben vágtak, hagyták kihűlni töltés előtt a húst, és hűvös vályogkamrában érlelték, szikkasztották a portékát. Ezeken a kamrákon csukható szellőzők voltak, mert a fénytől és a melegtől avasodik a kolbász.

Hégely Sándor, a Csabai Kolbászfesztivál igazgatója elmondta, csütörtökön délután kiderül, hogy ki lesz a kolbászkirály, valamint kik végeznek még a dobogón, valamint ki a legjobb csabai kolbászkészítő. Ezeket a díjakat – a különdíjakkal együtt – a kolbászfesztivál első napján, október 19-án adják át.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!