A bíróságon jártak a végzős gimnazisták


Október 17-én a Békési Járásbíróság nyílt napját kihasználva a református gimnázium két végzős osztálya felkereste őket, hogy megismerkedjenek velük.

A járási bíróság vezetője, dr. Virág Veronika bírónő köszöntötte a megjelent gimnazistákat, majd dr. Rostás Edit Kincső bírósági fogalmazó számolt be a tevékenységükről. Mint elmondta, a bírósági szervezet Magyarországon átalakult, és 112 járásbíróság jött létre. A legtöbb ügy itt indul, ide tartozik. A közigazgatási és munkaügyi bíróság Gyulán székel. A megyei bíróság neve törvényszék, ez másodfokot jelent. Hazánkban öt ítélőtábla van, ezek regionális bíróságok, a mi térségünk Szegedhez tartozik. A legfelső szint a Kúria, amely korábban a Legfelső Bíróság nevet viselte. A szakember ismertette a bíróság munkáját, kitért a jogsértések formáira, esetleges következményeire, majd a bírósági eljárás menetét mutatta be a vendégeknek. Szó esett a tanúvallomásokról, kötelességekről, ügyészségről, eljárási díjakról is. A látogatás végén lehetőség volt egy pert "eljátszani".

A békési Szegedi Kis István Református Gimnázium nagyon fontosnak tartja azt, hogy a gimnazisták sokoldalúan képzett emberként hagyják el az intézményt, ezért számos társadalmi szervezethez, intézményhez ellátogatnak, hogy megismerkedjenek a munkájukkal.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!