Bemutatták az új Békési Kalendáriumot!


A Békési Újság és a Családért Alapítvány kiadványa a mai naptól megvásárolható! Az új Békési Kalendáriumot Szegfű Katalin, a Békési Újság főszerkesztője mutatta be a közönségnek.

Október 19-én a kulturális központban bemutatták a békési olvasóközönségnek a 14. alkalommal, tehát sorrendben tizennegyedik éve kiadott Békési Kalendáriumot. A 160 színes oldalon megjelent könyvet ezúttal is az ötletgazdája, Szegfű Katalin szerkesztette. Ő adta át az ünnepségen megjelent cikkszerzőknek, valamint az irodalmi- és a fotópályázaton indulóknak a tiszteletpéldányukat és jutalmukat. A bemutatót fellépések is színesítették: a békési zeneiskola növendékei közül színpadra állt a klarinétos Pankotai Mónika, és a szaxofonos Medvegy Nóra Napsugár, továbbá a zongora tanszakon tanuló Bucsi Anita, Durkó Judit és Kutyik Márton Kadosa.

Miről olvashatnak az 1250 példányban kinyomtatott 2019-es Békési Kalendáriumban? Leginkább a helytörténet izgalmas és érdekes eseteiről. Ilyen például az 1944. áprilisi rosszerdei bombázás ügye, amiről sokan hallottak már, de most először járt utána újságíró, hogy levéltári adatokból indulva írja az eset részleteit. Emlékező írás ismerteti meg a Gombkötő gátőrdinasztiát, valamint Tokaji Gábor néhai iskolaigazgató kalandos életútját. Közlik a békési harangok történetét, továbbá az 1848-49-es szabadságban harcoló békésiekről is bővebbet lehet megtudni. Olvashatnak az utcanévadó békési személyiségekről, valamint a főtér kialakulásának és formálódásának "meséjéről". Pikánsnak tűnő cikk viszi el az olvasókat a békési bordélyok világába. Grafikai sorozaton a Jantyik utca szép lakóházai jelennek meg és megírták az Erzsébet-liget történetét is. Értékes fotók és irodalmi anyagok érkeztek a korábban kiírt pályázatra, a téma ezúttal ez volt: Mesélnek a békési fák, ligetek, utcák és házak.

A Kalendárium 850 forintos áron vásárolható meg a következő helyeken: Cerka papírbolt, Békési Könyvtár, Barta bolt, Antikvárium, Békési Uszoda.

Tételek: 1 - 20 / 93 (5 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!