Féléve működik az Egészségfejlesztési Iroda Békésen


Az eddig tapasztalatokról és a további tervekről beszélgettünk Erdélyi Imola Erzsébet igazgatóval.

Békés Mátrix: Április eleje óta működik városunkban is egészségfejlesztéssel foglalkozó iroda, miért jött létre ez a szervezet?

 

Erdélyi Imola: Igazgatóként célom, hogy folyamatosan fejlesszem a betegellátást. Más megyei városokban (Gyula, Békéscsaba...) már sikerrel működnek hasonló Egészségfejlesztési Irodák, ezért úgy döntöttem, hogy a Békési Gyógyászati Központ is csatlakozik ehhez a pályázati lehetőséghez, így hát 2017-ben a Békési Gyógyfürdő és Gyógyászati Központ is sikeresen pályázott az EFI iroda létrehozását célzó mintegy 90 millió forintos forrásra.

 

B.M: Miből áll az EFI munkája, milyen eredmények születtek az elmúlt 6 hónapban?

 

E.I: Szűrő és tanácsadó programjaink vannak, egészségnapokat szervezünk szerte a járásokban, falu és városnapokon, iskolákban, egyszerre próbálunk segíteni a mentális és egészségügyi gondokon, és elmondhatom, látható sikerrel, eddig ugyanis mintegy 1100 fő vett részt programjaikon, a szűréseken a résztvevők több mint 30% -nak javasoltuk, hogy további vizsgálatokra keresse fel háziorvosát.

 

A közelmúltban nagy sikerrel szerveztük meg a mellrákelleni küzdelem napján rózsaszín sétánkat, de számos klubfoglalkozást is tartunk.

 

B.M: Milyen klubfoglalkozások zajlanak a pályázat keretében?

 

E.I: Daganatos betegek foglalkozásaitól kezdve, a cukorbetegséggel, az életmóddal, testmozgással, 60 év felettiek sajátos életmódjával foglalkozó klubjaink mellett külön foglalkozunk az iskolásokkal, idősekkel, anonim alkoholistákkal is. Ezek a klubok nagyon népszerűek, Dr Bartóki László, Dr. Rus-Gal Paul Ovidiu, Dr Kis Anita, Dr Soós István és Dr Panari Ildikó közreműködésével működnek. Itt a foglalkozásokon az orvosok kötetlenül beszélgetnek az érdeklődőkkel, konkrét tanácsokat adnak, javasolnak. A járás településein rotációs rendben szervezzük a foglalkozásokat, amelyekhez folyamatosan lehet csatlakozni.

 

B.M: Hány fő dolgozik az EFI projektben, meddig működik majd az iroda?

 

E.I: Összesen tizennyolc szakember közreműködésével működtetjük az irodát 2020 áprilisáig, majd három év pályázatfenntartással 2023-ig. A cél hogy 2020 tavaszáig legalább 4 ezer embert vonhassunk be tevékenységünkbe. Természetesen a cél hogy javítsuk a lakosság egészségtudatosságát, hogy segítsünk felismerni a szűrővizsgálatok fontosságát, hogy megmutassuk, mennyi mindent lehet tenni még, hogy sokáig megőrizhessük egészségünket.

 

B.M: Ha valaki szeretne részt venni szűrővizsgálatokon, vagy foglalkozásokon, hol találja meg az irodát?

 

E.I: Jelentkezni lehet az Egészségfejlesztési Irodában személyesen vagy telefonon hétköznapokon hétfőtől csütörtökig 8:00 -16:00 óra között, pénteken: 8:00 – 13:00 óra között Békésen, a Körösi Csoma u.14., 1. emelet (Gyógyfürdő főbejárat) Telefonon a 20 422 8020-as számon.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!