Időben észlelték a tűzet


Forrás: Virág István Emlékoldal
Helyszin: Füzesgyarmat
Tűzesetnél segédkezett november 15-én a lovas polgárőr.

Délután 14 órakor a szokásos kilovaglást (ló járatást) végezte Szabó Erzsébet és járőrtársa Tóth Laura a Füzesgyarmati Polgárőrség Lovas polgárőre, mikor Füzesgyarmat határában nagy füstre lettek figyelmesek. Biharnagybajom és Füzesgyarmat között a határban több kilométer hosszan húzódik egy száraz ér, mely tele van nádassal, száraz avarral, fával. Szabó Erzsébet és Tóth Laura vágtára fogta a lovakat, de sajnos Tóth Laura lova megsérült, így csak Szabó Erzsébet lovagolt tovább a sűrű füst irányába. A nagy szél hatására több száz méteres szakaszon már leégett a száraz ér, és a tűz terjed tovább Füzesgyarmat városa felé. Helyszínre érve a tűz és füst ellenére a lovas polgárőr meggyőződött róla, hogy emberek illetve állatok nincsenek veszélyben, majd értesítette a Tűzoltóságot. Annak érdekében, hogy az oltási munkát segítse, Szabó Erzsébet kilovagolt a műúthoz és útbaigazította a tűzoltókat, emellett az oltási munkálatok végéig a helyszínen maradt.
Feltételezés szerint valakik az árkot akarták kitisztítani a nádtól, a hulladékoktól, és úgy gondolták, hogy a legjobb megoldás, ha meggyújtják azt, de a nagy szél miatt elterjedt a tűz.
"Örülök, hogy jót cselekedhettem, még ha egyedül is, de megtettem minden tőlem telhetőt" – mondta később Szabó Erzsébet. A Tűzoltóság munkatársai megköszönték a segítséget és örömüket fejezték ki, hogy a környéken vannak lovas polgárőrök.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!