Meggyújtottuk az első adventi gyertyát


Békésen néhány éve lett hagyomány, hogy a város karácsonyfája mellett, a jelképes adventi koszorút is elkészítik a szervezők. Minden adventi vasárnapon az egyházak, civil szervezetek és a város lakói együtt ünnepelnek és gyújtják meg a gyertyákat jelképező fényfüzéreket a városi koszorún.

December 1-jén, pénteken került sor az első kézműves foglalkozásra, melyen Balog Gáborné, a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnöke vezetésével minden résztvevő elkészíthette a saját adventi koszorúját a rendelkezésre álló szebbnél szebb alapanyagokból.

Másnap, advent első vasárnapján ünnepi műsor, vásári forgatag és szeretetvendégség várta a Széchenyi térre kilátogatókat. A rendezvényt Szojka Petronella, a Jantyik Mátyás Múzeum néprajzos muzeológusa nyitotta meg, aki köszöntőjében kitért az adventi időszakhoz kapcsolódó népszokásokra, hagyományokra is, külön kiemelve a békési vonatkozásokat. Ezt követően Krizsanyik Győző, a Kegyelem Gyülekezet lelkipásztora mondott áldást és köszöntőt, valamint "meggyújtotta" az első adventi gyertyát jelképező fényfüzért a város adventi koszorúján. A Reményhír Intézmény Alapfokú Művészeti Iskola diákjai zenés ünnepi műsorával folytatódott a program, majd a Korona úti Óvoda apróságainak előadásában egy igazi téli disznótoros mulatság elevenedett meg a szemünk előtt.

A gyerekek legnagyobb örömére a Békési Mikulás is kilátogatott a rendezvényre és egy-egy apró ajándékkal jutalmazta azokat, akik jól viselkedtek idén. Az adventi délelőtt zárásaként, az eseményt szervező Békési Városvédő és Szépítő Egyesület forró teával, kaláccsal és forralt borral kedveskedett a látogatóknak.

Ezen a héten folytatódik az adventi programok sorozata. December 7-én, pénteken 17 órától, a kulturális központban mézeskalács díszítésre várjuk az érdeklődőket.

December 9-én, vasárnap 10:30 órától a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola tanulóinak ünnepváró műsora, valamint hangulatos adventi vásár és szeretetvendégség várja majd a Széchenyi téren az érdeklődőket.

A programokon a részvétel ingyenes. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

/Fotó: GA-Pix Fotó/


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!