Vidáman és énekelve


Aki ismeri Takácsné Szabó Edina tanárnőt, az elsősorban azt tudja elmondani róla, hogy határtalanul vidám és élettel teli személyiség, akit ritkán látni szomorkodni. A diákjait és a munkáját nagyon szereti, és mindig új és új feladatokat keres. Legutóbb pl. megszervezte a gimnázium leánykarát, és több sikeres fellépésen vannak túl.

Az ének szakos tanárnő Kárpátaljáról való, amikor született, akkor ez a vidék még a Szovjetunió része volt, és mint zárt világ, nehezen tudott kapcsolatot tartani az ottani magyarság az anyaországiakkal. Minden tekintetben nehéz volt ott magyarnak lenni, és ez azóta sem változott. Az új ukrán államban is erős a nacionalizmus és az ellenérzés a nemzetiségekkel szemben, így a magyarokat sem kedvelik. Beregszászon élt és tanult, édesapja református, édesanyja görög katolikus, így mindkét vallásból kapott. Ez meggazdagítja az embert – mondja Edina tanárnő. Az ének és zene szeretetét anyatejjel szívta magába és öt éves kora óta zenél. Ungváron énekes és karvezető szakon végzett, ehhez tökéletesen meg kellett tanulnia ukránul, de az orosz nyelvet is felsőfokon beszéli. Mint mondja, másként ezt nem működött Ukrajnában. Eldöntötte, hogy a zenével szeretne dolgozni. Magyarországon is tanult: Szarvason tanítói oklevelet szerzett és ének-zenei speciális kollégiuma birtokában ezt a tantárgyat is taníthatta. A célja az volt, hogy minél több gyerekkel szerettesse meg a zenét és az éneklést. 2001-ben jött Magyarországra, ahol Kevermes községben kapott állást. Itt hat évig élt. Mint mondta, a nehéz közbiztonsági helyzet ellenére szeretett ott dolgozni. Még a roma tehetségkutatóban zsűrielnök is volt. Az Úr úgy intézte, hogy 10 éve Békésre került. A váltás oka a helyi zeneiskola megszűnése volt, így kénytelen volt váltani. A református iskola egy tanítónőt keresett, megpályázta az állást és felvették! A zenét bevitte az alsó tagozat életébe is, gyermekkórust szervezett, több fellépésük volt. A kórust ma Tóth Norbert tanító vezeti. 2016-ig tanítónőként dolgozott, majd lehetősége nyílt, hogy az intézményen belül váltson. A felső tagozaton és a gimnáziumban ének-zene szakos tanárra volt szükség, és ő a felkérésnek eleget téve felvállalta ezt. A sok tehetséges és szép hangú leányt látva, megismerve elhatározta, hogy énekkart szervez.

Terve valóra vált: beindult a gimnáziumi leány kórus, amely hétfőn és csütörtökön tartanak próbát. Közel harminc leány énekel együtt hétről hétre. Nagyon várják a próbákat és nemrég egyenruhát is kaptak, amiben fellépnek. Ebben a tanévben már három fellépésen vannak túl: az Ausztrál-Magyar Bálon, a református bálon, a Polgár Lajos verseny megnyitóján léptek fel, most a karácsonyi hangversenyre készülnek. Vannak visszajáró kórustagok is, akik már nem itt tanulnak, de visszajárnak együtt énekelni. Szeretné, ha 2019-ben fel tudnának lépni a református zenei fesztiválon Budapesten, valamint tavasszal a debreceni országos kórustalálkozóra is készülnek. Az énekkar zenei repertoárján egyházi és világi művek szerepelnek. A tanárnő a felső tagozatos gyerekek között is szervezett kórust: jelenleg 33 gyermek énekel 5-8. évfolyamon. Ők is hetente kétszer találkoznak. Edina néni tehetséggondozó szakvizsgát is tett, mert azt gondolja, hogy ki kell emelni a tehetséges és jó hangú énekeseket. Diákjaival rendszeresen járnak versenyekre, ahonnan szép eredményekkel térnek haza. Balatonfüreden és Budapesten szereztek már első, második, harmadik helyezést, tértek haza kiváló minősítésekkel. Három éve ott vannak az országos zsoltár- és népdaléneklő versenyen.

Na de mit mondanak a gyerekek? A kórustagok és a versenyzők nagyon szeretnek együtt énekelni, így már több szólamú darabokra is készülnek. A kórusvezető terve, hogy ellátogasson diákjaival a Békési Református Egyházközség külső gyülekezeteibe, szórványaiba. A sok szép eredmény mögött rengeteg munka van. Az énekórákat, egyéni fejlesztéseket szabad idejében tart.

A tanárnőnek természetesen van magánélete is. Férjével Békésen élnek, és három gyermeket nevelnek. A férje nagyon nehéz munkát végez a gyulai kórházban: a hospice szolgálatban szakápoló, így tíz éve haldoklókat segít át a nehéz időszakon. A fiatalok és ismerősök utolsó útja nagyon megviseli, de személyes okokból választotta ezt a munkát, és egy időszakban neki is sokat segített, hogy mások szolgálatára lehetett.

A karácsony nagyon fontos időszak a Takács-családban, amelyre tudatosan készül Takácsné Szabó Edina. Az ünnepre ráhangolódnak az adventi időszakban. Szentestének sajátos rituáléja van, amelyben nem hiányozhat az istentisztelet a református templomban, a séta Békéscsaba főterén benne a jászol felkeresése, majd az otthoni éneklés a karácsonyfa mellől és az ajándékbontás az ünnepi menü után. "A karácsonyt mindig együtt töltjük. Minden nap szeretetben élünk, de ez azért nagyon különleges ünnep számunkra." – mondta Edina néni.

Mucsi András


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!