Konferencia volt a gyulai városházán


Kiss-Rigó László: Isten azért teremtette az embert, hogy a család közösségében magához emelje.

A társadalom alapsejtje a család, illetve annak egészsége volt a témája a

Család egészsége elnevezéssel – a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Gál Ferenc Főiskola, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, Gyula városa és a Békés Megyei Kormányhivatal által – a Családok évében megrendezett konferenciának. A gyulai városháza zsúfolásig megtelt patinás dísztermében dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke, a konferencia védnöke kifejtette: a család rámutat arra, hogy a Teremtő az embert társas lénynek teremtette, a család a közösség szimbóluma.

A Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár fővédnökségével, a Családok évében megrendezett konferencia résztvevőit elsőként Kónya István alpolgármester köszöntötte. A rendezvényen mások mellett részt vett dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, illetve Kiss András tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is.

- Gyula városa hét éve büszkén viseli a Családbarát Önkormányzat kitüntető címet. Segítő alapszolgáltatásaink mellett is számtalan programmal és intézkedéssel bizonyítjuk a családosok melletti elkötelezettségünket, elhivatottan állunk ki a család egysége mellett. Célunk a város népességmegtartó erejének növelése – hangsúlyozta a családokat érintő fejlesztéseket, illetve a tehetséggondozást segítő helyi ösztöndíjakat is ismertetve Kónya István alpolgármester.

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, a Gál Ferenc Főiskola nagykancellárja beszédében először dr. Fodor Lajos dékánról, a konferencia szervezőbizottságának napokban elhunyt tagjáról emlékezett meg.

- A konferencia címe és az időpontja sajátos harmóniában van, hiszen a két legfontosabb, egyetemes érték: a család és az egészség szerepel benne. Advent ugyanis éppen a családról és az egészségről szól. A család rámutat arra, hogy a Teremtő az embert társas lénynek teremtette. Isten ugyanis azért teremtette az embert, hogy a család közösségében magához emelje. Az egészség is kapcsolódik az adventhez, hiszen az ember számára a végső cél az üdvösség. A magyar nyelvben az üdvösség az egészségből ered. Isten arra hívja az embert, hogy tökéletesen egészséges legyen: a Megváltó születésében azt látjuk, hogy mindez meg is valósult – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök.

- Hiszem és vallom, hogy – a férfi és a nő házasságából létrejövő közösség – a család a legszebb és legszentebb dolog a világon. Nemzetmegtartó alap, fundamentum, amelyre identitásunk, kultúránk, keresztény hitünk épül – szőtte bele beszédébe a családjától kapott útravalót is Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, hogy negyven esztendeje 10 millió 700 ezer volt hazánk lélekszáma, ma egy millióval kevesebb. Békés megyében 1990-ben 420 ezren éltek, ma 359 ezer lelket számlál a megye. Míg 1970-ben 70 ezren, addig 2010-ben 35 ezren kötöttek házasságot, az utóbbi adat volt a mélypont. A kormány éppen ezért olyan intézkedéseket hozott, hogy ezt a tendenciát megfordítsa. Örömteli hír – emelte ki –, hogy egy felmérés szerint a magyar fiatalok továbbra is, két-három gyermekkel, családban képzelik el a jövőjüket. A kormány a 2018-as évet a családok évének nyilvánította. Az elmúlt években növekedett a családi adókedvezmény, elindult a családi otthonteremtési kedvezmény, a GYED-extra pedig támogatja az édesanyákat, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra. Nőtt a különböző ellátások köre, és a jövő évben hatályba lépő törvény – a kételkedőkkel ellentétben – éppen a családokat fogja támogatni.

- Mélyreható szemléletváltás indult meg 2010-től, nemcsak a családpolitikában, hanem a közigazgatásban is, mivel a szemléletünk középpontjában az ember áll – tette hozzá Takács Árpád.

- Hiszünk Istenben, nemzetünkben, hazánkban. A hit és az összetartozás bölcsőjében: a családban… A magyarság mindig hitt és hisz a családban, a gyermekeiben, az álmaiban. Mertünk és merünk bátran akarni és nagyot álmodni. Mertünk újjászületni, a gyermekeinkben tovább élni… Sodrásaink és sodródásaink ellenére tudjuk, és nemcsak hogy tudjuk, de akarjuk is, hogy életünk csónakjával, az árral szemben menni egy férfi és egy nő életében a házasságban, a családban lehet… A család, és ezen belül a gyermek, isteni értelemben éltető alapsejtként kötődik a házasság révén egy férfi és egy nő életéhez – idézte a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság egyik jelmondatát is köszöntőjében dr. Párducz László, a társaság elnöke.

A köszöntőket követően a konferencia szekcióülésekkel folytatódott.

Dr. Kovács Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága igazgatója A családok támogatása az adózási rendszerben című előadásában a családi kedvezményről, az első házasok kedveszményéről is beszélt.

Családok támogatása és segítése a kormányhivatal rendszerében elnevezéssel tartott előadásában dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója egyaránt beszélt a GYED különböző formáiról, de a nagymamákat a családoknak visszaadó Nők 40 programról is.

Az egészséges család létrehozása az egyik legnagyobb kihívással járó feladat, amire az ember vállalkozhat." – idézte Willie és Elaine Owen gondolatait "A család egészsége – hatósági megközelítésből című előadásában dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója.

A Közös érték az egészség program részleteit is ismertette dr. Sárosi Tamás, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya vezetője.

Az egészség korona az ember fején, de csak a beteg ember láthatja azt meg – idézte az egyiptomi közmondást is az Egészséges család és az egészségügyi ellátórendszer kapcsolata elnevezésű előadásában dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa.

A második szekcióban elsőként előadó dr. Mák Kornél, Kecskemét város alpolgármestere a szeretet alapú család fontosságát hangsúlyozta, és az elöregedő társadalom veszélyeire, a mai kor kihívásaira figyelmeztette a résztvevőket. Úgy fogalmazott, hogy ki kell mozdítanunk a demográfiai kátyúból a nemzet szekerét.

Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója tevékenységüket ismertetve elmondta, hogy az egyházmegye öt megyében és a fővárosban 4 ezer gyermeket, emberpalántát gondoz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a családjukat vesztett gyermekek kiszolgáltatottak, veszélyeztetettek, a felnőtt társadalom felelőssége pedig óriási, hiszen a mai kor gyermeke a mi tünetünk.

Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Kara dékánja az intézetüket érintő két évfordulóra is ráirányította a figyelmet. Százhuszonöt esztendeje született ugyanis a Pető-módszer atyja, a nemzetközi hírű mozgásterapeuta Pető András orvosprofesszor, és kétszáz esztendeje látta meg a napvilágot Budán az anyák későbbi megmentője, Semmelweis Ignác.

Dr. Bártfai György professor emeritus, a Diczfalusy Alapítvány elnöke Az öregedő Európa demográfiai és egészségügyi kihívásai az OTKA kutatás kezdeti eredményei tükrében című előadásában kifejtette: 2050-re a világ népessége eléri a 9 milliárdot, Európa lakossága viszont 570 millió lesz, 150 millióval leszünk kevesebben. Ma Magyarországon 100 gyermekkorúra 129 idős jut, ez a szám az ezredfordulón 91 volt.

Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora kifejtette: nevelhető a család és növelhető a család egészsége. Dr. Párducz László, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke előadásában úgy fogalmazott, hogy a gyermek a szerelem emlékműve és az örök élet képlete, hiszen gyermekeinkben tovább élünk.

(Békés Megyei Kormányhivatal)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


család konferencia