Karácsony előtt, adventkor


Dr Pálmai Tamás alpolgármester, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi szervezete elnökének köszöntője.

A városok utcáit karácsonyi kivilágítás díszíti. Idejekorán megnyíltak a karácsonyi vásárok, amelyeket sok helyen téli vásárnak neveznek, és szürke betontömbökkel védenek. Elöntenek a reklámok, a segítő Szent Miklós püspök helyett télapó érkezik. Mi, keresztények, úgy véljük, hogy rohanó és túl hangos világunkban érdemes ezt az időszakot az elcsendesedésre, a belső gondolkodásra, családunkra és szeretteinkre, az elesettekre fordítani. Bízunk abban, hogy egyre többen megértik Karácsony igazi üzenetét: közeledik az Istengyermek eljövetelének ünnepe. A betlehemi istállóban a három keleti bölcs ajándékával szeretetét és tiszteletét fejezte ki, nem egymással versengve, hanem a kis Jézus megszületésén örvendezve.

Fontos, hogy az adventi időszak középpontjába az Úrjövet és a szeretet kerüljön, az ünnepkör ne a rohanásról, a vásárlásról, a kivagyiságról szóljon, hanem a megnyugvásról, az adakozásról, a Teremtőhöz és az egymás felé fordulásról. Évszázados hagyományaink ápolása, az ünnepkör eredeti gondolatának felelevenítése és az Advent lelki oldalának felismerése: ennek tudatosítása a mi feladatunk, hogy gondolataink kiszabaduljanak a mindennapok szorításából, a hétköznapi taposómalomból és felismerjük, hogy a várakozás időszaka egyben lehetőség is, hiszen van megváltás, ha életünk középpontjába állítjuk Krisztust. Ne engedjünk a világ csábításának. Adjuk vissza egyik legszebb keresztény ünnepkörünk méltóságát és eredeti értelmét!

Ezekkel, a barátaimmal közösen megfogalmazott gondolatokkal kívánok áldott Karácsonyt minden kedves olvasónak, minden békésinek és ünnepi vendégnek, hazalátogatónak.

Békés, 2018. december 13.

Dr. Pálmai Tamás

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!