A karácsony titkáról a plébános szemével


Nagy Tibor plébános úr ez év nyarától szolgál a békési Szentháromság római katolikus plébánián. A Békési Harangszó karácsonyi számában jelen meg vele interjú, amelyet most a BékésMátrix olvasóinak is közé teszünk.

Eddig még nem volt rá példa, hogy a karácsonyi ünnepről egy római katolikus teológussal beszélgessünk. Most ez is megtörténik: Nagy Tibor atyával, a békési Szentháromság plébánia új lelkipásztorával az ünnepkör kapcsán ültünk asztalhoz.


Nagy Tibor Békés római katolikus plébánosa. Korábban Kisteleken szolgált. Néhány hónapja került Békésre. Kérem, mondjon néhány dolgot az eddigi életéről!

Felvidéken születtem, még az akkori Csehszlovákia területén. A középiskolai tanulmányok elvégzése után munkába álltam, bár gyermekkorom óta szerettem volna pap lenni. Sosem bántam meg azt, hogy a papi hivatásom előtt dolgoztam, mert ezzel belekóstoltam abba, hogy milyen nehézségei vannak egy beosztottnak, egy munkás embernek. Voltam rohammentős, de voltam cégvezető is. Még sem volt kerek az életem, mert nem azt csináltam, amit Isten nekem szánt.

Hogyan került városunkba? Milyen mértékben van mozgási szabadsága áthelyezési ügyekben a katolikus plébánosoknak?

A Katolikus Egyházban minden nyáron helyezések vannak. Ilyenkor kapják meg az első helyezést a frissen felszentelt papok is. A helyezéseket sokszor az indokolja, hogy az idős papok meghalnak, vagy éppen nyugdíjba vonulnak. Nálunk 75 éves korig kell szolgálatot teljesíteni. A főpásztor ( püspök ) az, aki eldönti, hogy ki hova kerüljön. Mivel a szenteléskor engedelmességet is fogadunk a megyéspüspöknek, ezért a helyezéseket illő alázattal elfogadni. Nyár elején értesített a püspöki hivatal arról, hogy a megyéspüspök döntése alapján, szeptember 15-től Békés városában kell papi pályámat folytatni.

Hogy érzi magát városunkban? Milyen benyomásai vannak?

Nagyon jól érzem magam a városukban. Azt tapasztaltam, hogy segítőkész, barátságos emberek élnek a városban. Híveim közössége is nagyon lelkes, becsületes és szeretik a templomukat. Számomra ők a gyöngyszemek, amire büszke vagyok. Nagy örömmel tapasztaltam azt is, hogy a városi rendezvényeken együtt vagyunk jelen reformátusok és katolikusok. Szeretném, ha ez a kapcsolatunk egyre erősebb lenne.

A karácsony karnyújtásnyira van. Mi Ön szerint a karácsonyi ünnep legfontosabb teológiai üzenete?

Karácsonykor az Isten a legnagyobb ajándékot adta az ember számára: egyszülött fiát küldte el hozzánk. Amikor mi egymásnak ajándékot adunk, akkor ez nem csupán egy szép gesztus, szokás, hanem az Isten jóságát utánozzuk. Mi is ajándékot adunk, hogy örömet szerezzünk másoknak, ahogy az Isten is örömet akar nekünk szerezni az által, hogy elküldte a Megváltót. Bennünket is a szeretet vezérel, ahogy az Istent is. Ezért minden ajándékozáskor eszünkbe kell, hogy jusson, hogy az Isten is megajándékozott bennünket az által, hogy elküldte hozzánk Jézust.

Miért fontos az adventi időszak?

Az advent egy szent időszak. Sajnos ma a világ egy másik adventet hirdet: a gazdasági adventet.

Eszerint, az advent örökös nyüzsgés, állandó forralt borozás és ajándék vásárlás. Pedig nem igaz. Igazi lényege ennek a szent időnek, hogy most csendet teremtsek magam körül, bűnbánatot tartsak és több jócselekedetre törekedjem. Ebben az időben jobban kell Isten és egymás felé fordulnunk. Ki kell lépnünk önzésünk bűvköréből.

A mai ember számára nehezen érthető az a kép, hogy egy kismama egy istállóban húzza meg magát, bizonyos szempontból megbotránkoztató is ez. Miért így kellett megszületnie a Megváltónak?

Az, hogy Jézus nem egy arany palotában született, hanem istállóban, azt mutatja, hogy maga az Isten mennyire alázatos. Ezzel bennünket is egyszerűségre és alázatra akar tanítani: ,,Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát." (Mt 11, 29) Isten annyira alázatos, hogy testvérünké lett, hogy mi Isten gyermekei lehessünk. Isten ezt az egyszerű utat választotta ahhoz, hogy saját Fiát küldje el hozzánk.

Ön hogyan tölti a karácsonyt?

Karácsonykor a híveimmel ünneplek az istentiszteleten. Nekem ők jelentik a családot. Értük vagyok Békésen. Természetesen a vérszerinti családom is fontos. Hozzájuk az ünnepek elmúltával látogatok el.

A názáreti Jézus életének és tanításának értelmezése és átelmélkedése minden olyan fontos kérdés megfogalmazását lehetővé teszi, amely foglalkoztatja a ma hívő keresztény emberét, akár személyes életének, akár közösségi meghatározottságának Istennel való viszonyáról esik szó, mint például a hívő ember és az egyház, a hit és a tudomány viszonya - fogalmaz Joseph Ratzinger, a korábbi XVI. Benedek pápa. Mit gondol, mennyire fontos a Szentírás személyes tanulmányozása?

A Szentírás a keresztény ember életének tengelyét kell, hogy képezze, hiszen abban Isten üzenete van. Mindent kinyilatkoztatott abban az ember számára. Ezért fontosnak tartom, hogy a keresztény ember polcán megtalálható legyen Isten írott üzenete és azt lapozza is. Természetesen nagyon fontos, hogy ne csak informatív jellege legyen ennek, hanem performatív, azaz átalakító jellege is. Vagyis kihatással kell lennie mindennapi életem döntéseire, tetteire. A Szentírásban maga Isten szól hozzánk, miközben feltárja önmagát és tervét. A Szentírás nem más, mint Isten szava, üzenete, emberi szavakba öntve. Benne minden igazság megtalálható.

Mucsi András

Fitó: Pusztai Gábor Máté



Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!