Újra akkreditált tehetségpont a Refi


A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) díjátadó ünnepségén, újabb három évre Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet vehetett át intézményünk, a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium.

A Kárpát-medencei Tehetségnapot március 23-án rendezték meg ünnepélyes keretek között Budapesten, ahol az iskola az elismerést immáron második alkalommal, a tehetséggondozó tevékenységéért kapta.

Munkánkban elsősorban a tantárgyakhoz kötődő tehetségfejlesztést emeljük ki. Jelentős szerepet szánunk az anyanyelvi nevelésnek (dráma), a matematikai logika fejlesztésének, a művészeti nevelésnek (énekkar, vizuális kultúra), a természetismereti és a testi - kinesztetikus terület fejlesztésének (labdarúgás), ezért első osztálytól kezdve felmenő rendszerben, órarendbe építve, tehetségműhelyekben valósul meg évfolyamonként a tehetséggondozás.

A 2018/2019-es tanévtől az alsó tagozaton folyó tehetséggondozó munka mellett a felső tagozat ötödik évfolyamos tanulói is bekapcsolódtak a következő tehetségterületeken:

  • matematika
  • történelem
  • angol
  • dráma
  • és vizuális nevelés.

Ezeken kívül felső tagozaton is működik énekkar, labdarúgás, illetve kosárlabda edzés az érdeklődő diákok számára.

Tehetségműhelyeinkben tanulmányi versenyekre való felkészítés is folyik. A versenyeztetés célja gyermekbarát, a tanulók életkori sajátosságaihoz alkalmazkodó, érdeklődésüknek megfelelő tehetséggondozó versenyeken való szereplés, amely adottságaikkal, fejlődésükkel, tevékenységeikkel, szerzett tapasztalataikkal összhangban támogatja a tanulói személyiség kibontakoztatását.

Az elmúlt három évben a műhelyfoglalkozások mellett számos szakmai napot szerveztünk neves pszichológusokkal pedagógusok és szülők számára, valamint más tehetségpontokkal kötöttünk együttműködési megállapodást, mint pl. a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde - Fürkész Tehetségpontjával. Az együttműködés kiterjed a tapasztalatok, jó gyakorlatok cseréjére, közös rendezvények szervezésére, tehetséggondozási problémák segítésére, együttes megoldására.

2017 szeptemberében iskolánk csatlakozott a Református EGYMI keretein belül működő Református Országos Értéktermő Tehetségközponthoz is.

Teljes körű tehetséggondozó tevékenységet végeznek a református fenntartású oktatási-nevelési intézményekben:

  • Egyéni és csoportos tehetségszűréseket végeznek.
  • 30 órás gazdagító tehetséggondozó programokat ajánlanak, amelyet minden esetben megelőz egy komplex bemeneti szűrés.
  • Komplex tehetségműhelyeik vannak.
  • Hatásvizsgálatokat végeznek a tehetségfejlesztő programok végén.
  • Valamint szívesen tartanak tehetség tanácsadást szülőknek és pedagógusoknak is egyaránt.

A jövőben szeretnénk ellátogatni más tehetségpontokba, ahol betekintést nyerhetünk az ott folyó tehetségfejlesztő munkába, hogy az így szerzett tapasztalatokat beépíthessük mindennapjainkba.

Sztraczinszki Andrea

tehetségkoordinátor


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!