Véradással egybekötött egészségnap volt a Dózsa utcai klubban


Véradással egybekötött egészségnapot tartottak nemrégiben Békésen, a Dózsa utcai „Családi-Kör” Idősek Klubjában és Fogyatékosok Nappali Intézményében.

Az efféle rendezvények rendszeresek a mintegy ötven időst, mozgásában vagy érzékszervileg akadályozottat, illetve enyhe fokban értelmi sérültet gondozó klubban. Már tizedik esztendeje évente kétszer megrendezik – ismertette Dumáné Durkó Anna klubvezető. A délelőtt rendszerint valamely aktuális témában megtartott orvosi előadással vagy szűrővizsgálatokkal telik, és délután következik a véradás.

Idén az Egészségfejlesztési Iroda szakembereivel karöltve orvosi szűrővizsgálatokon lehetett részt venni: vércukor-, vérnyomás- és testzsírmérés, a tüdőkapacitás felmérése és hallásvizsgálat is zajlott. Közel negyven személy vett részt a szűréseken. Akiknél a normálistól való eltérést találtak, azt a megfelelő szakorvoshoz vagy a háziorvosához irányítottak. Délután a Vöröskereszt koordinálásával zajlott a véradás. A véradó állomás ideérkező munkatársait mindig jó érzéssel tölti el az idősek klubja tagjainak gondoskodása. A véradóknak és a szakembereit szakembereknek gondosan megterítik a finomságoktól roskadozó asztalt és még ajándékot is adnak, hogy felejthetetlenebbé tegyék az alkalmat. Nagyon sok a visszatérő véradó, de mindig jönnek újak. A klub munkatársai és gondozottjai közül szintén számosan véradók. Idén újdonság volt, hogy minden véradónak felajánlották, hogy egészségkockázati becslés során megismerjék aktuális fizikai állapotukat és a népbetegségektől való fenyegetettségük mértékét. Nagyon sokan éltek a lehetőséggel, hogy mindezeket megtudják. Összesen 45 személy adott vért ezen a délutánon a Dózsa utcai szociális intézményben.

Fotó: amatőr felvétel.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!