Szükségünk van a köhögésre


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A köhögés egy természetes reflex, segítségével tudunk a légutakba kerülő, nem kívánt anyagoktól megszabadulni. Hurutos köhögés esetén ez az anyag a hörgők által termelt váladék, amelyben a gyulladást okozó baktériumok és vírusok melegágya lehet. Légúti betegség esetén azért is termelődik több váladék, hogy védelmet nyújtson a gyulladás miatt sérülékenyebb nyálkahártya számára, tehát a köhögés a természetes gyógyulási folyamat része.

Mikorkell köptető?

A köptető, vagy hurutoldó a letapadt, esetenként sűrű váladékot hígítja, így segíti, a könnyebb felköhögést.

Kell köhögéscsillapító is?

Hurutoldót és köhögéscsillapítót soha nem szabad egyszerre szedni legfeljebb éjszakára, ha szeretnénk nyugodtan aludni. Ilyenkor délután vegyük be az utolsó adag hurutoldót, majd lefekvés előtt fél-egy órával a köhögéscsillapítót.

Tea, illóolaj és páratartalom

A hurutoldó melett nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás. Igyunk teát, vizet, fogyasszunk leveseket, gyümölcslevet stb. A gyógyteák közül a hagymatea vagy kakukkfűtea ajánlható, köhögési ingert csökkentő mézzel édesítve. Az inhalálás, a párás levegő belélegzése is nyákoldó hatású. Asztmásoknak kifejezetten árt a meleg pára.

Milyen esetben kell orvoshoz fordulni?

Ha 2-3 napnál tovább tartó láz, rossz közérzet, levertség, izom- vagy ízületi fájdalom, torok- fülfájás is jelentkezik. Ha a hurutos köhögés fokozódik, nehézlégzés, fulladás érzés, mellkasi fájdalom is társul hozzá, vagy a köpet színe megváltozik – véres vagy sárgás-zöldes árnyalatú lesz.

Fontos!

Ha a betegség megszűnt, a köptető szedése felesleges, mert az tovább fenntartja a köhögéses panaszt.

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!