Meg kell védeni a gazdák érdekeit az Unióban


Egy gazdafórum keretében tájékoztatták a térség gazdáit a magyar agrárium helyzetéről Szarvason. A fórumra Dankó Béla országgyűlési képviselő meghívására előadóként érkezett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke.

Dankó Béla bevezetőjében elmondta, hogy Békés megye kiemelkedően jó minőségű földterületekkel rendelkezik, sok család megélhetését biztosítja az agrárium. Ezért fontos, hogy a NAK segítséget nyújtson a gazdák számára, többek között az öntözési lehetőségek megoldásának biztosításával. A képviselő elmondta, hogy 80 ezerrel többen dolgoznak az agráriumban, mint 2010-ben. Emellett fontos, hogy a mezőgazdasági export másfélszeresére emelkedett. A magyar mezőgazdaságban kiemelkedő helyen áll Békés megye.

A megjelenteket köszöntötte Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke, valamint Dr. Takács Árpád, Békés megye kormánymegbízottja is.

Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy harcolnunk kell azért, hogy a következő, 2020 utáni Közös Agrárpolitika számunkra kedvező képet nyújtson. Ezért indították útjára azt a petíciót, melyet eddig már 160 ezren írtak alá. Fontos, hogy Brüsszelben tisztában legyenek azzal, hogy a magyar gazdák ragaszkodnak azokhoz a támogatásokhoz, ami őket illeti meg.

Előadásában kitért arra, hogy a Kamarának meghatározó szerepe van az egységes kérelmek benyújtásában, mivel 8700 egységes kérelemből 7600-at a falugazdászok adtak be, mindösszesen 1000 milliárd forint lehívásában segítettek a gazdálkodóknak.

Elmondta, hogy a 2019. április 15-én induló jégkármérséklő rendszer segítségével a jégkár 70 %-kal is csökkenhet, ezáltal több mint 10 milliárd termelési értéket képesek megóvni. Probléma a mezőgazdasági területek öntözésének megoldása, mely fejlesztésére a kormány 2030-ig évente 17 milliárd forintot tervez a központi költségvetésből.

A fórumon elhangzott továbbá, hogy egy új, osztatlan közös földterületeket szabályozó eljárás előkészítése is folyamatban van, mivel a hazai birtokszerkezet elaprózódott és átláthatatlan. Az új osztatlan közös területeket érintő eljárás rendezné ezeknek a területeknek a helyzetét. Ezáltal az eljárás rövidül, valamint gazdabarát folyamattá válhat. A teljes eljárást az újonnan létrejövő Nemzeti Földügyi Központ fogja végrehajtani.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!