Leszármazottak is megszólalnak az emlékülésen


Forrás: Békés Város Önkormányzata
Helyszin: Békés Város Önkormányzata
Emléküléssel idézi fel Békés Város Önkormányzata 1919. április 26-át. Azt a történelmi eseményt, melynek során a Gyula felől érkező román királyi katonai csapatok 12 békési civilt gyilkoltak meg.

Fiatal és középkorú, malomasszonykeri tanyákban élő földműves férfiak és egy idős özvegyasszony esett a helybéli vörösök által kiprovokált értelmetlen vérengzés áldozatául.

A száz évvel ezelőtti eseményekre emlékező rendezvényre meghívták az áldozatok leszármazottait is, akik közül többen meg is szólalnak a jubileumon.

A kulturális központban április 26-án, pénteken 15 órától tartandó emlékülés előadója Dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója és Szegfű Katalin újságíró lesz. Az emlékülést követően, fél öttől a malomvégesi temetőben, a vérengzés közelében 2002-ben felállított kopjafánál tartanak koszorúzást. Ekkor Katona Gyula református esperes mond imát az áldozatokért.

A megemlékezés szervezői: Békés Városi Polgármesteri Hivatala, Jantyik Mátyás Múzeum, Kecskeméti Gábor Kulturális Központ, Békési Városvédő és Szépítő Egyesület.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!