Teljesítménytúrák vízen és szárazföldön ezen a hétvégén


Több civil szervezet és három Békés megyei város önkormányzatának összefogásával valósul meg május 11-12-én a „Három Város” Vízitúra az Élővíz-csatornán és a „Három Város” Kerékpáros valamint Gyalogostúra a Körösök-vidékén.

A vizitúrázók az Élővíz-csatorna, illetve a régi Fehér-Körös medrében evezhetnek, keresztül a három város legszebb belvárosi parkjain. A kenusoknak és kajakosoknak a Gyula-Békéscsaba-Békés 33 kilométeres vagy a Békéscsaba-Békés 15 kilométeres táv választható május 11-én, szombaton. Az egykori Fehér-Körös medrében lapátolva a kalandra vágyó vízitúrázók találkozhatnak a Körös vidékre jellemző igen gazdag és rendkívül színes természeti értékekkel. A hosszabb távra jelentkezőknél a start Gyulán a "Csigakerti stégnél" 8 órakor lesz, közvetlenül a Park Hotel előtt, míg a Békéscsabáról rajzolók 11 órakor a Felső-körgáti zsiliptől indulhatnak. A beérkezés mindkét esetben Békés belvárosában lesz, az Erzsébet-ligetnél, a Bagoly vendéglő melletti folyószakasznál.

Másnap, május 12-én, vasárnap a kerékpárosoké és a gyaloglóké a terep. Az útvonalak a közép-békési térség három városát: Békést, Békéscsabát és Gyulát kötik össze. A túra célja, hogy bemutassa a városok határában haladó turistautakat, megadva az első lökést a természetjárással rokonszenvezőknek. A nem túl megerőltető túra gyalog, kellemes sétatempóban, akár kisebb gyerekekkel is teljesíthető. Útvonala jól jelzett turistautakon, a településeken kívül jellemzően erdei-ligetes környezetben vezet.

A gyalogosok négy táv közül választhatnak, 1-1 Békésről és Gyuláról, míg kettő Békéscsabáról indul. A 33 km-es "alaptúra" a teljes Békés - Békéscsaba - Gyula útvonalat járja be. A kisebb gyalogos résztáv ennek második (20 km-es) szakaszán halad. Ez a táv mindkét irányból teljesíthető (Békéscsabáról és Gyuláról is). Békéscsabáról választható még a Csabai kör elnevezésű 28 km-es körtúra, melynek útvonala: Békéscsabáról a Bandika-fa, Sikkony, Gerla és Póstelek érintésével tér vissza Békéscsabára.

A kerékpárosoknak szintén négy táv áll a rendelkezésükre, melyekből három békéscsabai és gyulai rajttal is választható. A 28 km-es útvonal számukra a Csabai Körtúra távja: a Békéscsaba - Bandika-fa - Sikkony - Gerla - Póstelek - Békéscsaba útvonalon. Ennél hosszabb a Békéscsaba - Gyula - Békéscsaba útvonal 40 km-es távja, ahol ugyanazt az utat kell bejárni oda és vissza. A 80 km-es "terepes" táv útvonala: Békéscsaba - Békés - Doboz - Szanazug - Városerdő - Dénesmajor - Gyulavári - Gyula - Póstelek – Békéscsaba. Ez a táv teljesíthető gyulai indulással és érkezéssel is. A 88 km-es "aszfaltos" táv útvonala: Békéscsaba - Békés - gerlai elágazás - Doboz - sarkadi elágazás - Városerdő - Gyula - Gyulavári - Dénesmajor - Gyulavári - Gyula - Póstelek – Békéscsaba.

A túrák bejárása egyénileg vagy csoportosan - külön túravezető nélkül - történik.

Fontos, hogy egyik esetben sem versenyről van szó. Az érintett településeken, illetve azok között egy-egy előre megadott ellenőrző pontokon bélyegezni kell, ezzel lehet igazolni a túra teljesítését. Minden induló igazolólapot kap rövid útleírással és térképpel, a célban, és a nagy táv felénél pedig élelmet és innivalót biztosítanak a szervezők. A túra teljesítéséért kitűző jár.

- A túrák beleszámítanak az Olimpiai Ötpróba pontgyűjtő versenyei közé. A kezdeményezés lényege, hogy az ország számos helyszínén tartott sportrendezvényeken a sportolást igazoló pontokat lehet gyűjteni, melyeket értékes sportfelszerelésekre lehet beváltani – mondta el Kálmán Tibor, Békés város alpolgármestere. Hozzátette, hogy nagy az érdeklődés a "Három Város" túrákra. Ha a vízitúrát tekintjük, már biztosan tudható, hogy az ország távoli helyeiről érkeznek sportolni és Közép-Békés természeti értékeit megismerni vágyók. Természetesen a békési kajak-kenusok és sárkányhajósok közül is többen indulnak.

Szervezők: Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, Körösök Völgye Turista Egyesület, Százlábú Egyesület, Békési Kajak-Kenu Club, és támogató segítséget ad Békés, Békéscsaba és Gyula önkormányzata.

Bővebb információ az útvonalakról és jelentkezésről: www.kvte.hu/haromvaros honlapon.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!