Melyik az igazi bélflóra helyreállító probiotikum?


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A probiotikumok nagy számban pusztulnak antibiotikumkúra során, a helytelen életmód és táplálkozás következtében, környezeti ártalmak hatására stb., ezért indokolt, hogy a probiotikumokról szót ejtsünk.

Gyomor- és bélrendszerünkben többfajta mikroorganizmus található. A bélcsatornában lefelé haladva egyre nagyobb mennyiségben fordulnak elő a baktériumok, ezek össztömege felnőtteknél akár 1,5 kg is lehet.

Azokat a vékony- és vastagbélben élő jótékony hatású, ún. bélbarát tejsavbaktériumokat, amelyek nélkül az emberi élet nem képzelhető el, probiotikumoknak nevezzük. A probiotikumok szinte kivétel nélkül tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok.

A probiotikumok felvehetők
– probiotikus élelmiszerekkel (elsősorban savanyított tejtermékekkel, gyümölcslevekkel),
– probiotikus étrend-kiegészítőkkel, valamint
– probiotikus gyógyszerrel.

A probiotikumok önmagukban nem alkalmasak gyógyhatás kiváltására, ehhez hosszú ideig, rendszeresen kell fogyasztani őket.

Probiotikumok a tejtermékekben.

A probiotikumok előnyben részesített hordozói a savanyú tej- és tejszínkészítmények, a túrókészítmények, az érlelt sajtok, a vaj- és sajtkrémek. A jelenlegi kutatási eredmények alapján úgy tűnik, az adagolásnak nincs felső határa.

Probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítők


Az utóbbi időben a probiotikus étrend-kiegészítők óriási léptékű terjedésének vagyunk a tanúi. Megjelenési formájuk jellemzően kapszula, amelybe tartósított baktérium koncentrátumot töltenek, kisebb arányban pedig tabletta, rágótabletta és por.

A probiotikus termékek nagymértékben hozzájárulhatnak a hazai lakosság egészségi állapotának javításához.

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


probiotikum