E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83

Mesterségtől Művészetig-KiállításMegnyitóForrás: GA-Pix Fotó - BékésEsemény időpontja: 2019 Május 10. ( Péntek ) 14:00
A húsz éve elhunyt, Munkácsy-díjas Janáky Viktor békési keramikusművész életművét bemutató nagyszabású kiállítás nyílt meg a Békési Galériában május 10-én.

A tárlatmegnyitón Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze Janáky Viktort a hazai kerámiaművészet nemzetközileg is elismert, kiemelkedő alakjaként méltatta, akinek egészéletművét a kíséretező szellem hatotta át.

- Janáky mélyen tisztelve szülőföldjét, Békést, és annak büszkeségét, a kézműves mesterségek hagyományát és szeretetét szívta magába. Később ez erősödött meg benne és terebélyesedett egyedi, nagy erejű, messzire mutató művészetté. A mesterség megismerésétől és művelésétől indult és jutott el a kérdésfelvető és válaszokat kereső, filozofikus művészetig - mondta el a szakember, aki egyben rendezője is volt a "Mesterségtől művészetig" című tárlatnak.

Janáky Viktor alkotásait mások mellett az Iparművészeti Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, és emellett Európa kortárs kerámiaművészeti fellegvárainak (Bechyne, Faenza, Vallauris, Porvoo) gyűjteményei őrzik. Több monumentális alkotása (faldomborművek, szökőkútdíszítések) hazai és távoli városok köztereit ékesíti.

1999-ben, nem sokkal halála előtt a művész szülővárosa iránt érzett szeretetből és tiszteletből Békésnek adományozta közel háromszáz darabból álló saját tulajdonú műveit, melyben mind korai, mind érett korszakából, mind pedig utolsó, kísérleti, képzőművészeti törekvéseiből jelentős példányokat válogatott össze. A Békési Galériában augusztus 31-ig látogatható kiállításon Janáky Viktor kerámiaművész számos vázája, tányérja, faliképe, továbbá fémplasztikai munkái, kisplasztikái, és strukturális alkotásai is helyet kaptak.

A képek akár eredeti méretben is elérhetőek a GA-Pix - Minden ami Fotó! weboldalon!(hirdetés)

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?