Bűnmegelőzési szakmai tanácskozás a Kormányhivatalban.


A Békés Megyei Kormányhivatal elkötelezett a gyermekvédelem ügyében – mondta dr. Kása Róbert, a Hatósági Főosztály vezetője egy bűnmegelőzési szakmai tanácskozáson.

A kormány-, illetve a járási hivatalok a rendelkezésükre álló valamennyi eszközzel mindent megtesznek, hogy biztosítsák a gyermeki jogok érvényesülését –hangsúlyozta dr. Kása Róbert a Békés Megyei Kormányhivatal által rendezett éves szakmai tanácskozáson. A gyermek- és a fiatalkorúak bűnelkövetési helyzetét és a bűnmegelőzési tevékenységet értékelő rendezvényen részt vettek a települési önkormányzatok, a rendvédelmi és igazságszolgáltatási szervek, a drogmegelőzést és a drogrehabilitációt végző intézmények, a pártfogó felügyelői szolgálat, a bűnmegelőzésben és az áldozatvédelemben érintett civil szervezetek képviselői, valamint gyermek- és ifjúságvédelmi szakemberek.

Kiemelten fontos a gyermekvédelmi szakemberek szerepe a gyermek- és fiatalkorú bűnelkövetés, valamint áldozattá válás megelőzése érdekében – nyomatékosította dr. Kása Róbert. A Békés Megyei Gyermekvédelmi Protokoll meghatározza az őket érintő, azonnali intézkedést igénylő veszélyeztetés felmerülése esetén követendő eljárásrendet, segíti a gyámhatóság és a jelzőrendszer tagjainak együttműködését – tette hozzá a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának vezetője.

Dr. Kolysza-Tóth Annamária elmondta: 2015. január 1-jén Békés megyében 351 148 lakost, 2018 első napján 339 838 főt tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal, ugyanezen időszakban a 18. életévüket be nem töltött lakosok létszáma 57 847-ről 54 591-re módosult. Tavaly a gyermekjóléti szolgálatok 4 855 fiatalt és gyermekkorút gondoztak megyénkben, tehát arányuk nem érte el a tíz százalékot – emelte ki.

A Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztályának vezetője ismertette a gyermek- és fiatalkorú bűnözés és a veszélyeztetettség tavalyi alakulását részletező jelentést, kitért a bűnmegelőzési programok fontosságára, és szólt a legfontosabb kockázati tényezőkről is.

Dr. Futó Ildikó, a Battonyai Járásbíróság büntető ügyszakos bírája a fiatalkorúakra vonatkozó speciális anyagi és eljárásjogi szabályokról tájékoztatta a résztvevőket. A családon belüli erőszak megelőzése, felismerése és kezelése témakörében D. Nagy Anikó klinikai szakpszichológus tartott előadást.

Telekné Furák Mónika rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a bűnmegelőzés, illetve a gyermek- és ifjúságvédelem fontosságát emelte ki.

Nagy László "Gyermekeink a kibertérben (Digitális nevelés)" címmel tartott előadást. A Békés Megyei Kormányhivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály Informatikai Osztályának referense kifejtette: fontos, hogy a szülők és a pedagógusok próbáljanak lépést tartani a gyermekekkel, mert bár sokszor technikailag képzettebbek a felnőtteknél, mégis gondoskodásra, útmutatásra szorulnak a kibertérben.

(Forrás: Békés Megyei Kormányhivatal)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!