A biztonságosabb munkahelyekért dolgozik a békési munkacsoport


A statisztikák szerint a munkabelesetek 96 százalékáért szabálytalan emberi magatartás a felelős, és csak 4 százalék vezethető vissza a környezeti hatásokra. Éppen ebből kiindulva a megelőzés fontossága miatt hoztuk létre tavaly februárban a Békés Megyei Munkahelyek Biztonságáért Munkacsoportot – hangsúlyozta Takács Árpád kormánymegbízott Békésen.

A testület fontos célkitűzése a munkavállalói, munkáltatói jogtudatosság erősítése, a munkahelyek jogbiztonságának növelése, valamint a munkabiztonsági prevenció előtérbe helyezése és ezáltal a balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzése, csökkentése, a Békés megyei munkahelyek biztonságosabbá tétele – nyomatékosította a Békési Járási Hivatalban megrendezett sajtótájékoztatón a kormánymegbízott. A munkacsoport egyaránt foglalkozott a tűzvédelmi és – megelőzési, iparbiztonsági, információbiztonsági, környezetvédelmi, jogbiztonsági kérdésekkel, a kritikus infrastruktúrával, vagyis minden olyan tényezőt vizsgáltak, ami komplex biztonságot nyújt egy cégnek – tette hozzá Takács Árpád.

A kormánymegbízott azt is kifejtette: Dobókői György, a Békés Megyei Munkahelyek Biztonságáért Munkacsoport vezetője tavaly nyáron, a budapesti Várkert Bazárban a V4-ek munkavédelmi vezetői előtt ismertette a munkacsoport által elkészített tanulmányt.

Hidi József, a Békési Járási Hivatal vezetője örömének adott hangot, hogy a kormányhivatal munkabiztonsági utazófóruma éppen Békésen indult el. Így a járás területén működő vállalkozások, munkáltatók első kézből kaphatnak aktuális információkat az ágazati szakemberektől. Hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a munkahelyi baleseteket és megbetegedéseket elkerüljük és megelőzzük – fogalmazott Hidi József.

A munkacsoport első lépésben a Békés megyei munkahelyek biztonsága elnevezéssel egy 74 oldalas tanulmányt készített, ebben tulajdonképpen feltérképeztük Békés megye munkabiztonsági helyzetét – mondta Dobókői György. Ezt a kkv-szektor, de a kezdő vállalkozások számára is hasznos munkabiztonsági, munkavédelmi "kisokos" összeállítása követte. A harmadik lépésben kodifikációs javaslatainkat fogalmaztuk meg. És végül a munkacsoport egy roadshow keretében a megye valamennyi járásába ellátogat, hogy helybe vigye a járás vállalkozóinak a legfontosabb, leghasznosabb információkat – tette hozzá Dobókői György.

Egy cél van: a beavatkozás kultúrájáról áttérünk a megelőzés kultúrájára – fűzte az elhangzottakhoz Takács Árpád.

Tételek: 1 - 20 / 43 (3 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!