Újabb egy évre bezárja kapuit a BÉTAZEN


Színvonalas és változatos programokkal várta az érdeklődőket az idén 43. évfordulóját ünneplő Békés-tarhosi Zenei Napok. A már hagyományosnak számító rendezvények mellett ebben az évben is számos újdonság kapott helyet. A klasszikus koncerteken kívül kórustalálkozó, irodalmi est, színházi előadás, zenei és irodalmi táborok, valamint népzenei programok közül válogathattak az érdeklődők.
A zenei fesztivál beharangozóján, június 11-én a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar, Bagoly László karmesterrel, a fesztivál művészeti vezetőjével, muzsikaszóval köszöntötte és invitálta a békésieket a rendezvénysorozatra.
Néhány nappal később, június 15-én a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenyével hivatalosan is megnyitotta kapuit a két hetes rendezvénysorozat, melyen Izsó Gábor, Békés város polgármestere mondott köszöntőt. Az est különleges vendége volt a Muzsikás együttes és Petrás Mária népdalénekes, akik a szimfonikus zenekarral karöltve – Gál Tamás Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész vezényletével – egy igazán hangulatos koncert során mutatták be Bartók és Kodály legismertebb műveit a kulturális központban. A hangverseny után Mucsi András, Békés város tanácsnoka köszöntötte a vendégeket.
Ugyanezen a napon nyílt meg Apáti-Nagy Lajos és Gazsó János fotósok a Bétazen elmúlt 10 évét megörökítő munkájából készült rendhagyó, különleges kiállítás is, melyhez összesen 22 000 fotót használtak fel az alkotók. A megnyitón Fejes Antal és F. Pálfy Zsuzsa, a békési zeneiskola megalapítói működtek közre.
Másnap a békési református templom adott otthont az In Medias Brass rézfúvós ötös koncertjének, melyen a világszerte ismert és elismert, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett fiatal művészek hol virtuóz, hol meghitt játéka varázsolta el a közönséget.
A zenei programok sorában idén helyet kapott egy irodalmi est is, Ablak a kortárs magyar irodalomra címmel, melyen a békéscsabai Bárka folyóirat szerkesztői, írói mutatták be a folyóiratot és annak online változatát, valamint minden előadó felolvasással is készült.
Immár 16. alkalommal töltötték meg énekszóval a Békés-tarhosi Kórustalálkozó résztvevői a református templom falait. Sebestyénné Farkas Ilona karnagy – a találkozó művészeti vezetője –idén 5 kórust kért fel a szereplésre, akik Békésről, Békéscsabáról, Szegedről, valamint Budapestről érkeztek hozzánk.
Nagy sikere volt a tavaly elindított "Volt növendékeink hangversenyének" is, melyen a békési zeneiskolából művészi pályán továbbtanuló diákok adtak koncertet.
Szép számmal vettek részt tehetséges fiatalok a Nemzetközi Vonószenekari Táborban és a Nemzetközi Fuvolakurzuson, ahol házi hangversenyeken és zárókoncerten mutathatták be tudásukat, valamint tartalmas időtöltést nyújtott a "Szép Magyar Beszéd" Békés-tarhosi Olvasótábor is, melyen interaktív feladatok és igényes olvasmányélmények várták a diákokat.
Az ország minden részéről érkeztek érdeklődők és egykori tarhosi diákok a Békés-tarhosi Zenebarátok Körének közgyűlésére, melynek a tarhosi Wenckheim-kastély adott otthont. Az idei Református "Magvetés" Konferencia témáját Erdély román megszállásának 100. és Magyarország kettős megszállásának 75. évfordulója adta.
A zenei napok vendégeként köszönthettük Békésen a kézdivásárhelyi Városi Színházat egy rendhagyó színházi előadás keretében. Az egyszemélyes darab Hamvas Béla: A bor filozófiája című művéből építkezett, az emberi létezés alapvető kérdéseit feszegette Kiss László előadóművész tolmácsolásában, valamint Gáspár Csaba (hegedű) és Vitályos Lehel (nagybőgő)zenészek közreműködésével.
A rendezvénysorozat programkínálatában a népzene és néptánc iránt érdeklődők is találhattak igazi csemegéket. A Suttyomba Zenekar idén újra ellátogatott a kulturális központba egy koncert erejéig, valamint ők gondoskodtak az élőzenéről a Belencéres Néptáncegyüttes gálaműsorán és táncházában is, melynek rendezője Mahovics Tamás, az együttes művészeti vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere. A zenei napok egyik legnépszerűbb rendezvényén évről évre nemcsak telt házas érdeklődés, de minden alkalommal vastaps is kíséri a néptáncos fiatalok szemet gyönyörködtető táncát.

Az eseménysorozatot a Békés-tarhosi Zenei Napokkal egyidős Kormorán zenekar nagysikerű koncertje zárta, melyen olyan ismert dalok is elhangzottak, mint az "Isten ujja megérintett", "Ki szívét osztja szét", vagy a koncert záróakkordjaként a "Kell még egy szó".


Ezúton is köszönjük támogatóinknak, média partnereinknek és társszervezőinknek, hogy hozzájárultak a rendezvény sikerességéhez.

A zenei napokon készült fotók elérhetők a www.gapixfoto.hu és a https://bekesmatrix.hu/galeria/kep/ oldalakon.

Találkozzunk 2020-ban is!

/Fotó: GA-Pix Fotó/


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!