E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83

Történeti Múzeum látogatásaForrás: Békési Német ÖnkormányzatEsemény időpontja: 2019 Június 30. ( Vasárnap ) 11:00
Helyszín: Budapest Fék 6
A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai látogatást tettek Budapesten a Történeti Múzeumban,majd megkoszorúzták Rohr Magdolna emléktábláját és az első GULÁG emlékművet.

1097 Budapest, Fék utca 6.

A Magyar Nemzeti Múzeum új állandó kiállítóhelye "A pokol bugyrai… "Málenkij robot" – Kényszermunka a Szovjetunióban", a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. A kiállításnak otthont adó, Ferencvárosi pályaudvar mellett álló "atombiztos" épület egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelye és vezetési pontja volt, ma itt található a központi Málenkij Robot Emlékhely.

Magyarország az 1944-es német megszállást és a nyilas uralmat követően sem lélegezhetett fel. A háború milliókat érintő pusztításai után a szovjet Vörös Hadsereg újabb megpróbáltatás elé állította a lakosságot.
A világháborúban és azt követően több százezer magyar civil esett szovjet fogságba, és került ki a Szovjetunióba, ahol az elsődleges cél nem a foglyok elpusztítása, hanem a háborúban elpusztított ország újjáépítése volt. Miután Magyarországra érkezett a Vörös Hadsereg, nyomukban hadifogolygyűjtő-táborok jöttek létre, ahonnan a foglyokat folyamatosan bevagonírozták, majd a Szovjetunió különböző területeire, "málenkij robotra" szállították.

A háború következtében megnőtt fogolylétszám miatt a GUPVI, a külföldiek Gulagjaként emlegetett táborok száma is jelentősen több lett. A munkatáborok mindennapjai szigorú szabályok között zajlottak: hajnali ébresztő, órákon át tartó sorakozó és létszámellenőrzés, ételosztás, majd 12-14 óra munka után térhettek csak vissza az emberek. A nők és a férfiak kivétel nélkül mind kemény fizikai munkát végeztek, és napi teljesítményük után kapták meg következő napi fejadagjukat. Az étel mennyisége és minősége, a nehéz munka, valamint a borzasztó higiéniás viszonyok is mind közrejátszottak abban, hogy a táborokban egymást érték a halálesetek. Az embertelen körülmények következtében megközelítőleg 300 ezer magyar veszíthette életét a Szovjetunióban.

A kiállítás fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül mutatja be Magyarország második világháborús végnapjait, a kényszermunkára elhurcoltak keserves mindennapjait, és a hazatérés keserédes pillanatait.
A Magyar Nemzeti Múzeum újonnan megnyílt kiállítóhelyén mobiltelefonos applikáció, multimédiás alkalmazások, múzeumpedagógiai foglalkozások segítik a különböző korú látogatókat abban, hogy átérezzék a "malenkij robotra" elhurcolt százezrek kilátástalan helyzetét.Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?