| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

XXI. MFN - Testvérvárosi találkozóForrás: Virág István Esemény időpontja: 2019 Szeptember 7. ( Szombat ) 17:30
Helyszín: Békés
A Madzagfalvi Napok idején avatták fel a Testvérvárosok Falát a Városházán. Ugyanekkor állítottak emléktáblát Szakál Ferencnek, a szerbiai testvértelepülés, Magyarittabé néhai polgármesterének, aki Mester Péterrel, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület néhai elnökével együtt sokat tett a két község közeledéséért.

A Városháza lépcsőfordulójának boltíves fülkéibe helyezték el a testvértelepüléseket ábrázoló fotókat, megjelölve, hogy mikor kezdődött a testvérvárosi kapcsolat. Békésnek jelenleg négy testvértelepülése van: Hegyközkovácsi (1941), Gyergyószentmiklós (1993), Magyarittabé (2007) és Myszkow (2014). Mindegyikből delegáció érkezett a Madzagfalvi Napok idejére. Mellettük Kyjovból is, abból a csehországi városból, amely érdeklődik egy esetleges testvérvárosi kapcsolat iránt.

- Sokat tanulunk egymástól, a barátság rengeteget ad mindegyik félnek. A kapcsolatépítés további színtereit a következő években közösen kell keresnünk – mondta el Izsó Gábor polgármester, aki egyben elbúcsúzott településirányító kollégáitól, hiszen az októberi választáson már nem indul.

Az emléktábla avatásra Békésre érkezett a 2014-ben elhunyt Szakál Ferenc özvegye és családja is, akik elérzékenyülten figyelték, amint Izsó Gábor és a városvédő egyesület nevében Varga Sándor megkoszorúzza a táblát. Szakál Ferenc alakját, a ma Szerbiához tartozó, mintegy ezer lelket számláló Magyarittabé és Békés a 18. század végétől íródó kapcsolatát Balla Illés városvédő idézte fel. Az ünneplőket levélben köszöntötte Kerekes József, a szerbiai falu jelenlegi polgármestere.

Az emléktábla és a Testvérvárosok Fala avatását követően a delegációk tagjai a Városháza dísztermében pezsgős koccintás után zártkörű díszvacsorát vettek részt.Embed kód:

<embed src="https://bekesmatrix.hu/api/embed.php?alias=94618_xxi_mfn_testvervarosi_talalkozo" width="650" height="430">

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?