A helyettes államtitkár tornával készül a zsűrizésre.


Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár is pontoz október 10-én a Csabai Kolbászfesztivált felvezető nemzetközi szárazkolbászversenyen a Csabai Rendezvénypajtában.

Tavalyi élményeiről elmondta, egy jó csapat tagja volt, mindannyian nagy lelkesedéssel pontoztak és értékelték a versenyzők termékeit. Sokféle ember, sokfelől jött az országból, de mindenki nagyra becsülte azt a rengeteg munkát, amit a versenyzők a munkájukkal beletettek a kolbászkészítésbe. Sok nevetés, sok kérdés, beszélgetés és rengeteg finom kolbász mellett még jó barátságok is szövődtek.

– Amikor megpillantottam az asztalt, és a végeláthatatlan kolbászkarikák sorát, nem hittem, hogy képes leszek végigkóstolni. Úgyhogy nagyon örültem, amikor megtudtam, 40-en zsűrizünk, így a feladat megoszlik közöttünk – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. – Meghallgattuk az elején Prohászka Béla zsűrielnök eligazítását és a jótanácsokat, aztán már nem konzultáltam senkivel, hogy valóban az én véleményem legyen a papíron. Úgy láttam, mások is így tettek. Langerné Victor Katalinnak tetszett a zsűrizés helyszíne, a Csabai Rendezvénypajta is. Hangulatos, igényes helynek tartja. Hozzátette, kész szerencse, hogy ilyen hosszú, mert nem is tudja, máshogyan miként férne el ez a tengernyi kolbászkarika.

A többi zsűritaghoz hasonlóan ő is nagyon szereti a kolbászt, minden évben vágnak disznót, készítenek kolbászt, csabai stílusban. Azt viszont itt tanulta meg tavaly, hogy egy marék porcukor a kolbászba gyúrva fényessé teszi a vágási felületet.

– Alkalmaztuk is ezt, bár a gyermekeink nem igazán nézték, hogy fényes-e vagy sem, hamar eltüntették a tányérról. Azért én büszke voltam a megszerzett tudásra – mesélte. – A magyar ember úgy nő fel, hogy élete része a kolbász. Észre sem vesszük, de ez már annyira a mindennapjainkba ivódott, hogy a közösségeink összetartozását is erősíteni tudja. Jöjjünk akárhonnan az országból, nem számít, mert a magyar ember azt vallja, hogy a kolbász ízes legyen és legyen hozzá jó kenyér. Ebben biztosan egyetértünk. Úgyhogy örülök, hogy ennyien jönnek, és készítik, gyúrják a kolbászt majd a Csabai Kolbászfesztiválon is. Vidám, nagy buli lesz, a kolbász ünnepe.

A helyettes államtitkár elmondta, Zalai Mihálytól, a Békés Megyei Közgyűlés elnökétől kapott egy gyönyörű könyvet a városról, amit az autóban tart. Útközben, ha van sofőr és vidékre megy, olvasgatja. A könyvből is az jön le neki, hogy Békéscsaba csodás, ember- és vendégszerető város, ide újra el kell majd utaznia, hogy jobban szétnézhessen. Most azonban szabad idejében inkább tornázik. Ahogy mondta, előre le kell dolgozni azt, amit majd a kolbászzsűrizésen elfogyaszt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!