| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

Mesehét a Hepp-sulibanForrás: Dr. Hepp Ferenc Általános IskolaMegjelent: 2019 Október 24. ( Csütörtök ) 15:31
Helyszín: Békés József Attila u. 12
Az idei tanévben október 14-17-ig rendeztük meg iskolánkban az alsó tagozatos gyermekeink számára a Mesehetet. Célunk az volt, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsük a meseolvasás iránt, megismertessük őket a Békés környéki kézműves hagyományokkal; és változatos formában, rendhagyó módon, minél több népmesével ismerkedjenek meg a négy nap alatt. Témahetünk elején a mesebeli vándorlegény az idei évben is ellátogatott minden osztályba és kihirdette a mesés programokat.

Az első délutánunk kiállításmegnyitóval kezdődött "Békés megye élő népművészete" címmel a közösségi teremben, ahol a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak az alkotásai voltak láthatók. Kolleganőnktől, Dávidné Gyarmati Zsuzsától megtudtuk, hogy az egyesület az ország legnagyobb lélekszámú kézművességgel foglalkozó közössége. A kiállításon láthatók voltak hímzett asztalterítők, függönyök, szövött tarisznyák, asztali futók, szalmából font papucsok, kalapok, vesszőből készített virágtartók. Ezt követően az egyesület mesemondója szórakoztatta a gyerekeket Az égig érő körtefa című mesével, melyet a kicsik és nagyok is csillogó szemmel hallgattak. A délután hátralévő részében kézműves foglalkozás keretén belül rongybabákat, terményfigurákat és csuhéfigurákat készíthettek a gyerekek a szakemberek segítségével.
Állandó programunk volt ebben az évben is, hogy délidőben a gyerekek elmentek az egykori óvodáikba mesét olvasni a kis ovisok és az óvónénik örömére.


A második napon Hégely Laci bácsi, Békés Város Díszpolgára volt a vendégünk, aki Békés környéki népdalokkal ismertette meg a gyerekeket. Nemcsak citerázott és énekelt nekünk a vendégünk, hanem elbeszélgetett a gyerekekkel a népdalok régies nyelvezetéről is. Vele volt iskolánk egyik tanulója, Hegyesi Sanyi is, aki Laci bácsitól kapott kedvet a citerázáshoz.
A délután hátralévő részében került sor a mesevetélkedőre, amely az előzetesen kiadott mesékhez kapcsolódott. A gyerekek öt csoportban mérhették össze tudásukat a különböző feladatokon keresztül. Próbára tettük a szövegértésüket, az emlékezetüket, a kézügyességüket és a képzelő erejüket is. Természetesen senki sem ment haza üres kézzel a vetélkedőről. A közös délután emlékére minden gyermek kapott egy-egy apró mesés ajándékot.


A harmadik napon tovább folytatódott a mesekuckóban a gyerekek által a meseolvasás.
Délután a tornateremben gyűltünk össze valamennyien és elkezdődött a "Bújjunk egy mesefigura bőrébe" című programunk. Sok osztályunk teljes létszámmal öltözött be a kiválasztott mese megjelenítéséhez. Láttunk 101 kiskutyát, Ludas Matyit az ő ludaival együtt, Jancsit és Juliskát, Piroskát és a farkast, a Nagy ho-ho-hohorgászt, Hófehérkét és 22 törpét, valamint bárányokat, nyuszikat, szegény legényeket, hercegnőket és még sok-sok meseszereplőt. A lelkes nézőközönség nagy tapssal jutalmazta az ötletes jelmezeket.
A mesehősök felvonulása után kezdődött a játékos akadályverseny, amelyen minden tanulócsoportunk részt vett. Nyolc állomáson, szellemi és ügyességi feladatokon keresztül mérhették össze tudásukat az osztályok. Volt a feladatok között keresztrejtvényfejtés, lencseválogatás, puzzle kirakás, eszperente nyelvtörő, mesefelismerés, szólások és jelentésük párosítása és természetesen ügyességi feladatok is vártak rájuk a "Négyszögletű Kerek Erdőben".


Az utolsó napon került sor az előzetesen meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére. Ez a programunk évről-évre nagyon sok gyermeket ösztönöz a rajzolásra. Így a zsűrinek most is nehéz dolga volt, amíg kiválasztotta a legjobbnak ítélt munkákat. A legszebb alkotások a könyvtárban és az aulában lettek kiállítva.
Ezt követően az óvónénik és nyugdíjas pedagógusaink jöttek el hozzánk és hoztak magukkal 1-2 mesét minden osztályba. A mesehallgatást jóízű beszélgetések követték a termekben a vendégekkel. Több csoportunk mesefilm formájában is megnézte a hallott mesét. Ezután minden osztályban az ügyes kezű tanulók plakátot készítettek a hallott meséhez.
A hét folyamán sok ismerettel és élménnyel gazdagodtak gyermekeink. Bízunk benne, hogy a Mesehét során közelebb kerültek tanulóink a népköltészet értékeihez.Embed kód:

<embed src="https://bekesmatrix.hu/api/embed.php?alias=95193_mesehet_a_hepp_suliban" width="650" height="430">

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?