A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek a reformátusok


77 éve, 1943. január 12-én kezdődött a doni áttörés, amelynek következtében 150 ezer magyar honvéd vesztette életét. Erre emlékeztek ma a temetőben a békési reformátusok.

A vasárnapi istentiszteletet követően Izsó Gábor presbiter, a város korábbi polgármestere kezdeményezésére a békési Rózsa temetőben gyűlt össze a gyülekezet több tagja, hogy megemlékezzenek a sok tízezer magyar áldozatot követelő második világháborús eseményről. Az eseménynek szomorú apropót adott az, hogy a korábban a Szent György Lovagrend által állított emlékmű kopjafáját ellopták a temetőből. Az alkalmon Izsó Gábor mondott köszöntőt, majd Katona Gyula lelkipásztor igét olvasott és imát mondott. Mucsi András presbiter, történelem szakos tanár megemlékezésében felidézte a szomorú napokat. A Trianon felülvizsgálatára váró és azért dolgozó magyar kormány elfogadta Németország segítéségét a terület-visszacsatolásokban, de Németország keményen benyújtotta a számlát és hazánk is két hadsereget küldött a Szovjetunióba. A 2. magyar hadsereg 200 ezer fővel a Don-folyónál védett egy szakaszt, ahol 1943 januárjában áttörtek a szovjetek. A hadseregnek biztosítania kellett a németek visszavonulását, így a 2. magyar hadsereg sorsa a megsemmisülés volt. A 200 ezer főből csak 50 ezer ember került haza, a többiek meghaltak a mínusz 20 fokos télben vagy a fogságban pusztultak el.

Az esemény végén koszorút helyezett el Gellén János egyházközségi gondnok és Polgár Zoltán presbiter. Izsó Gábor ígéretet tett a kopjafa visszaállítására, amely hamarosan meg fog történni adakozás alapján.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!