Január a Kettős-Körösön.


Cikksorozatunkban a Kettős-Köröst természetvilágát követjük végig – horgász szempontból - hónapról hónapra. Sorozatunk szerzője Szabószomszéd Sándor és Lukács Zoltán (fotó)

Most igazán elcsendesedett a folyó és környéke.

Elérkezett, a fagyos, ködös ,álmos időszak. A folyó a kevés csapadék híján lassan, majdnem megállva lépeget medrében. Alig lehet emberrel találkozni. A duzzasztó feletti kiöntési területről eltűnt a víz, ahol vaddisznók keresgélő dúrásait és a nyári felszerelést beszakító, kutató horgászok nyomait lehet csak látni.

A friss, fagyos levegőt néha a koslató rókák hátrahagyott szagmintája lengi be. Akik ilyenkor kimerészkednek horgászni, azok menyhalat próbálnak fogni fenekezős módszerrel, gilisztával. Vagy kishallal, ha éppen sikerült késő ősszel felre tenni!

Ilyenkor azért számolhatunk ragadozó halak látogatására is, a csukák, süllők, domolykók balinok is megjelenhetnek csalinkra! A békés halak horgászatát is meg lehet próbálni, vékony 12-14s. zsinórral és 10-12-14s. horoggal, pinki csalival.

Etető anyagot tényleg csak 1-2 csipetet használjunk édes aromával és sötét színben, hogy ne legyen riasztó, a halak számára!

Lelassult a természet, a folyó elkezdett összefüggően befagyni. A duzzasztó, a csatorna és szennyvíz telepi befolyók környéke még nyílt vizet biztosít a kitartó horgászok és a vízi madarak számára.

Elérkezett a felszerelések rendbetételének az ideje!

Most van idő egy-két okosító film megnézésére és az előző év fogásainak összegzésére. A jégfelülete – komolyabb fagy híján- alkalmatlanok lékhorgászatra. Egyedül a kishajó kikötő felső részén visszamaradt víz, befagyott jegén korcsolyáznak a gyerekek.

A lékhorgászatra még várni kell! Legalább 10-12cm, vastagságú, stabil jégfelület kell ahhoz, hogy lékeket is vághassunk és biztonságosan tartózkodhassunk rajta.

Most sétálhatunk a horgászhelyek környékén, megnézhetjük a hódok és a favágók hogy alakítják át az ártéri erdőt! Vagy nézegethetjük a szabad vízterületet kereső madarakat, és az élővilágot!

Lényeg, legyünk ilyenkor is sokat, a friss levegőn!

Szabószomszéd Sándor


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!