Pikáns garnéla rák Laci konyhájából


A legutóbbi Laci konyha alkalmával a résztvevők kérésére mediterrán vidékek jellegzetes ételét, vagyis garnéla rákot készítettünk.

Csak elsőre hangzik különlegesnek, mert nem a megszokott magyar ízvilághoz tartozik, de ennek ellenére nagyon egyszerű az elkészítése, a tokány jellegű ételeinkhez hasonlítható, csak nem disznó vagy csirkehús felhasználásával készül. Számos érdekes fogást tanultunk legutóbb is, például a garnéla alapjában egy sós hal (hiszen tengeri) és kevesebb sózást igényel, ennek ellenére bőven lehetett reszelt citrommal és tormával, sőt még pluszban citromlével és szárított fűszerkeverékkel (Vegetával) megbolondítani. A magyaros ízvilágot a fokhagyma és vöröshagyma képviselte, meg persze a tejszín. Az elkészült “garnélás masszát" copfocska tésztával kevertük össze és petrezselyemmel díszítettük. Azt is megtudtuk, hogy bármilyen tésztát főzzünk annak átlagosan 8 perc az elkészülési ideje. Amennyiben valaki több szaftot szeretne elérni, Bróda László szakács mestertől erre is kaptunk egy jó tippet, a tészta levének egy részét nyugodtan keverjük hozzá a tejszínes ételünkhöz.

Legközelebb, vagyis 2020. február 13-án, 17 órától a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ tanfolyam termében képzeletben Indiába utazunk és az ottani egyik jellegzetes fűszer felhasználásával készítünk curry-s csirkemellet bulgurral.

A részvétel ingyenes, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Garnéla rák receptje citromos szószban, copfocska tésztával 4 személyre:

A szószhoz:
1 csomag garnéla rák (250 g.)
1 gerezd fokhagyma reszelve
kevés gyömbér (ízlés szerint)
1 fej vöröshagyma
1 db közepes paradicsom
200 ml főzőtejszín
1 cs. petrezselyem (esetleg még egy csomag a díszítéshez)
só (ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja és a leve is
Vegeta ételízesítő
olaj

A tésztához:
víz

olaj

A vöröshagymát felaprítjuk, olajon megpirítjuk. A paradicsomot kockára vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és együtt pirítjuk még egy kicsit.
Ezt követően hozzátesszük a megmosott rákot. Belereszeljük a fokhagymát, a gyömbért, adunk hozzá ízlés szerint sót, borsot és szárított fűszer keveréket is. Fedő alatt pároljuk. A rák levet enged, addig főzzük, míg elfővi a levét. Ha már kellően megpárolódott a rák, hozzáadjuk a felaprított petrezselyem zöldet és ráöntjük a főzőtejszínt. Reszelünk rá citrom héjat és bele is facsarjuk a citrom levét.
A copfocska tésztát sós, olajos vízben megfőzzük. Ha több szaftot szeretnénk elérni, akkor a tészta levéből öntsünk a rákra a tejszín hozzáadásakor.
A tésztát legvégül összekeverjük a masszával és rászórt petrezselyemzölddel díszítjük.


Jó étvágyat kívánunk!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!