A megyei önkormányzat is támogatja a nemzeti régiókat


A Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezést indított a nemzeti régiókért, melyet az Európai Bizottság 2019. április 30-án vett nyilvántartásba hat év pereskedés után.

A siker érdekében 2020. május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni Európa legkevesebb hét államából.

Az ügy mellett a Békés Megyei Önkormányzat is kiáll, ma délelőtt Zalai Mihály elnök, valamint Szegedi Balázs és Szebellédi Zoltán alelnökök közösen írták alá az online ívet. A megyei önkormányzat legutóbbi közgyűlésén határozatban mondta ki, hogy elismeri a Székely Nemzeti Tanács törekvése fontosságát, és felhívja a megyei települések és a lakosság figyelmét a nemzeti régiók kialakításának jelentőségére, valamint az aláírásgyűjtéshez történő csatlakozás lehetőségére.

A közgyűlési határozat alapján Zalai Mihály levelet küldött minden települési polgármesternek, melyben buzdítja őket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és hívják fel a településükön élő emberek figyelmét az ügyre, bátorítsák őket a törekvés melletti kiállására.

Békés megyében már több mint háromszáz éve élnek békében egymással magyarok, románok, szlovákok, németek, szerbek és romák, egy ilyen megyében élő emberek kiállása növeli a kezdeményezés erkölcsi súlyát.

Aki még nem írta alá, online az alábbi hivatkozásra kattintva teheti meg:

https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

A papír alapú ajánlóív ezen a linken tölthető le:

http://nemzetiregiok.eu/wp-content/uploads//2019/06/ECI-Support-Statements-Form-51-HU-HU.pdf


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!