Kérdez - felelek a koronavírusról!


A fegyelmezettségünk határozza meg, milyen lesz Magyarországon a járvány.

Mekkora veszélyben vagyunk most?

A legfontosabb, hogy kerüljünk minden olyan alkalmat, találkozót, lakhelyelhagyást, ami nem szükségszerű. Ha figyelünk arra, hogy minden szükséges és lehetséges óvintézkedést megteszünk, akkor a fertőzés elkerülhető.

Mi történik akkor, ha nem lesznek szabálykövetőek az emberek?

Ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor nagyon gyorsan nőhet a fertőzöttek száma, több száz, több ezer fertőzés is megjelenhet az országban. A 60 év felettiekkel és a krónikus betegekkel való kontaktust hatványozottan kerüljük. Ahogyan az orvoslátogatásokat is.

Mit jelent az, hogy az egyéni fertőzések szintjéről átlépünk a csoportos fertőzés szintjére?

Az egyik különbség az egyéni fertőzések és a csoportos fertőzések között, hogy az előbbinél még lehet mélyebb kontaktkutatást végezni. Csoportos fertőzés esetén már nincs értelme ennek.

A szigorú járványügyi intézkedéseket akkor kell meghozni, amikor még kicsi az esetszám?

Ez Magyarországon így is történt.

A legfontosabb, hogy gondoljuk végig, kivel alkotunk mikrobiológiai közösséget. Fontos, hogy ez a biológiai közösség a lehető legkisebb legyen a jövőben! Gondoljuk végig minden egyes döntésnél, hogy feltétlenül szükséges-e a kontaktus. Például akkor menjünk boltba vagy gyógyszertárba, amikor a legkisebb az esélye, hogy sokan legyünk, de lehetőleg mindent próbáljunk meg elintézni telefonon, interneten.

Mennyi lehet Magyarországon a fertőzöttek valós száma?

A vírus természetéből kifolyólag sokaknál, például a fiataloknál tünetszegény. Az igazolt számokhoz képest nagyobb az érintett kör, de nem lehet megbecsülni, mennyi lehet a valós szám.

Mi van a hipochonderekkel? Mit tegyünk, ha köhögni kezdünk, ha fáj a torkunk, vagy ha belázasodunk?

Egy influenzaszezonban amúgy is hasznos, ha mindenki otthon marad. Az is lehet, hogy most sokkal több influenzás van az országban, mint koronavírusos. De a „sima” influenzás beteg is maradjon otthon 14 napot, mert ő is tudja terhelni az egészségügyi rendszert. Hamarosan ráadásul indul a pollenszezon, amikor sok embernek lehetnek ilyen-olyan tünetei. De akkor forduljanak csak háziorvoshoz, ha feltétlenül szükségük van rá, és akkor is telefonon.

A háziorvos meg tudja hozni a döntést, amit meg kell hoznia. Az egészségügyi ellátórendszert csak akkor keressék fel, ha sürgős, akut esetről van szó. Gyógyszerfelírást intézzenek telefonon, ahogy a táppénzt is. Akut légúti fertőzés esetén, ha enyhék a tünetek, maradjunk otthon. Kivételes helyzet persze az, ha valaki koronavírusos fertőzött kontaktszemélyének számít, de ezt a háziorvosok úgyis tudják. Ha a háziorvos nem érhető el, akkor az ügyelettel beszéljünk telefonon. Ha nagyon sürgős, akut eset merül fel – például infarktus –, akkor pedig hívjunk mentőt.

A ruhákon, tárgyakon keresztül bevihetjük-e az otthonunkba a vírust? 

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Egyelőre nincs elég információja a tudománynak arról, hogy a lappangási időszakban mennyire terjed, elképzelhető, hogy már akkor fertőzőképes. Ezért is fontos, hogy aki megteheti, még tünetmentes állapotban se menjen közösségbe!

Fontos, hogy mielőtt belépünk valahova, a bejárat előtt vegyük le a cipőt, mert akár a cipőtalp is fertőző forrás lehet. Ha kimentünk otthonról, majd visszatértünk a lakásunkba, akkor azokat a ruhadarabjainkat, amiket kint használtunk, rögtön cseréljük le. Legyen kintre ruhánk. Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy egy szennyező tárgyon két-három nap után valószínűtlen a vírus terjedése, de egy-két felületen maradhat még tovább is. 

Hatásos-e a maszk viselése, akár utcán, akár zárt térben?

Aki potenciálisan fertőzőnek gondolja magát, az ne mozduljon ki, maradjon otthon. Kérjen segítséget ahhoz, hogy valaki bevásároljon neki, vagy kiváltsa a receptjeit. Távkonzultáció útján is kiválthatunk receptet, de az önkormányzattól is kérhet segítséget az, aki ilyen helyzetbe kerül. Hagyjuk meg a maszkokat azoknak, akiknek ez a munkájához feltétlenül szükséges. Közéjük tartoznak elsősorban az egészségügyben dolgozók. 

Van elég maszk?

Nem lehet évekkel, hónapokkal korábban felkészülni, a világ egyetlen kormányzata sem tudott erre a járványra előre felkészülni. Az eszközökhöz való hozzáférés az egész világon korlátozott. Sok helyen ráadásul exporttilalom is van, ami nehezíti a beszerzést. A sebészi maszk szükséges, de nem elégséges az egészségügyi dolgozóknak, azaz csak korlátozott mértékben véd. Ezért is fontos, hogy akinél felmerül a fertőzés gyanúja, az csak telefonon kérjen segítséget, különben az egészségügyi dolgozókat is veszélyezteti.

Mekkora a veszélyfaktora annak, ha egy szülő otthonában több gyereket terel össze azért, mert más szülő nem tudja megoldani a felvigyázást? 

Nincsen ideális megoldás. Minden esetben azt kell mérlegelnünk, hogy mit kockáztatunk, és mit nyerünk vele. 

Ételre tüsszentéssel terjed-e a vírus? Például ha a szakács rátüsszent az ételre, amit később házhoz visz a futár.

Tüsszentéssel is terjedhet a vírus, mivel cseppfertőzéssel terjed. Ha melegíthető ételről van szó, akkor fel kell forrósítani, és akkor a vírus elpusztul. 

Mi van azon egészségügyi dolgozók védelmével, akik közül sokan nyugdíjas korúak, tehát veszélyeztetettek?

A háziorvosok vasárnap este kaptak értesítést, hogy korlátozzák a 65 év feletti dolgozók munkáját. Ennek a pontosítását kérték, szükség lenne a részletszabályokra is. Bíznak benne, hogy erre már kedden kiegészítő szabályozásokat kapnak. Kompromisszum lehet például, ha a 65 év feletti orvosok a távkonzultációban vesznek részt, mert sok a telefonos megkeresés. 

Vannak bizonyos gyógyszerkészítmények, amelyeket elkezdtek felvásárolni, mert azt remélik tőlük, hogy hatékonyak lesznek a vírus ellen. Tényleg vannak olyan pirulák, amelyek hatékonyak a koronavírus ellen, illetve olyanok, amik rontják a gyógyulás esélyeit?

Nincs gyógyszer a vírusra. Tüneti terápiában tudunk csak a betegen segíteni. Lázcsillapítással, vitaminpótlással, folyadékpótlással, szellőztetéssel. Ha lenne olyan készítmény, ami hatékony a vírus ellen, akkor azt a háziorvosok már tudnák, mert az operatív törzs és a kormány tájékoztatná őket erről azonnal. Senkinek nem javasoljuk, hogy ellenőrizetlen információk alapján kezdjen gyógyításba, intézkedésbe.

Magyarországon 14 nap alatt lett 1 fertőzöttből 58. Mennyire voltak gyorsak a kormányzati intézkedések?

Jóval hamarabb lépett a magyar kormány, mint számos nyugat-európai ország kormánya. De fontos, hogy ezeket az intézkedéseket tartsuk is be, mert nem az intézkedés állítja meg a járványt, hanem az a tízmillió hős, aki felelősen viselkedik. 

Közterületen el lehet-e kapni a fertőzést, ha nincs körülöttünk ember?

Nagy valószínűséggel nem, mert a levegőben másodpercek alatt hígul a vírus koncentrációja.

Nem jobb-e elkapni a vírust, hogy az emberi immunrendszer felismerje, és védettsége legyen a társadalomnak ellene?

Nem. Kevés információnk van a vírus mechanizmusairól. A fiatalabbak körében is ritkán, de előfordulhatnak súlyos szövődmények.

Szoptatással át lehet-e adni a vírust?

Kevés információnk van várandósokról, újszülöttekről, kismamákról. A szoros kontaktus már önmagában alkalmat ad az átadásra, de persze a szoptatás ennél még szorosabb kötelék. 15 perc és 2 méteren belüli tartózkodás esetén merül fel az átadás kockázata. A csecsemőkkel, kismamákkal kapcsolatban ugyanakkor kifejezetten kedvezőek a statisztikai adatok egyelőre, persze ettől még rájuk is vigyázni kell.

Csökkenti a kockázatot, hogy a gyerekek csak a szüleikkel vannak, és nem mennek bölcsődei, óvodai közösségbe?

Igen. Mert így kisebb a biológiai közösség. 

Így az országos járvány elkerülhető?

A fegyelmezettségünk fogja meghatározni azt, hogy milyen lesz a járvány Magyarországon. Megfékezni vagy kevésbé drámai kihatásúvá csak akkor tudjuk tenni, ha csökkentjük a kockázatot. A lélegeztetőgépek is csak addig lesznek elegendőek, amíg nem lesz több százezer fertőzött.

Gyerekeket vagy szélesebb társadalmi csoportokat tesztelni kellene-e?

A kormányzat és az operatív törzs van annak az információnak a birtokában, hogy mekkora kapacitása van az egészségügynek erre, ez alapján kell mérlegelni a tesztelendők körét. A tünetmentes kezdeti fázisban sokszor álnegatív esetek jönnek, ami túlzott biztonságérzetet ad. Akit izolálni tudunk, izoláljuk. Ahol felmerül a fertőzés gyanúja, ott viszont széles körben ki kell terjeszteni a tesztelést.

Kik a veszélyeztetett betegek?

A 70 év felettiek, a 80 év felettiek pedig extrém módon rizikósak, a betegek közül a szívelégtelenségben, diabéteszben szenvedők, valamint az immunszupresszált lakosság.

Ivóvízen keresztül terjed-e a vírus?

Nyugodtan igyunk csapvizet! Nincs semmilyen adat arra vonatkozóan, hogy azon keresztül terjedne a vírus. 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


koronavírus