A háziorvosok kérése!


A békési felnőtt és gyermek háziorvosok köszönik a város lakosságának megértését, fegyelmezettségét és együttérzését.

A háziorvosok kérése: mindenki maradjon otthon!

 

Távkonzultáció keretén belül ugyanazt a betegkört látják el asszisztensi segítséggel a háziorvosok, mint eddig, csak nagyon indokolt esetben lehet velük találkozni. A betegek ne menjenek orvoshoz, hanem telefonáljanak. Csak egy középkori módszer van a járvány fékezésére: az elkülönülés. Tízezrek élete is múlhat azon, hogy ezt megértjük-e, vagy sem.

Még nem teljesen ment át ez az üzenet. Sokan sétálnak az utcán, és mintha most sem értenék, mint jelent az, hogy távol álljunk egymástól, és maradjunk otthon. Pedig nem tudunk mást tenni, csak azt, hogy nem találkozunk egymással, és főleg nem megyünk orvoshoz, kivéve, ha azonnali ellátás szükséges. Akkor pláne ne kopogtassanak a rendelő ajtaján, ha azt gondolják, hogy koronavírus-fertőzésük van. Náthás, köhögős, torokfájós, lázas emberek nem mehetnek mások közé, mert csak így lehet megállítani ezt a járványt. A telefonos tanácsadáson túl online receptet is tudnak írni minden gyógyszerről, ez nem jelent problémát.

Szakrendelőbe is hiába mennek a betegek, akkor is, ha időpontjuk van, nem fogják őket ellátni. Csak a sürgősségi ellátás történik meg. Az idősebb, 65 év feletti kollégák bent lehetnek a rendelőben, dolgozhatnak, csak nem érintkezhetnek beteggel. Például telefonon keresztül döntenek arról,  amiről eddig személyes találkozó alkalmával döntöttek.

Lehet, hogy az első pár napban még szokatlannak és kissé szervezetlennek tűnik a rendszer, de annyira le fog csökkenni a személyes beteg-orvos találkozások száma, hogy ha jól irányítják és informálják az embereket helyben, akkor mindenki tudni fogja, mit kell tennie.

Ez a járvány megtanít minket arra, hogy most nem az van, hogy én hogyan csinálom, hanem az van, hogy mi hogyan csináljuk. És ezt így kell csinálni, mégpedig sokáig. Minél tovább tart ez az állapot, annál jobb. Minél jobban sikerül lelassítani a járványt, annál tovább fog tartani, de ha ezt megtesszük, akkor ugyan elnyúlik a járvány, de nem lesz nagyon sok fertőzött és halott, és nem éri el az egészségügyi ellátórendszert drasztikus, elviselhetetlen terhelés. Ne azért imádkozzunk, hogy minél előbb legyünk túl ezen, hanem azért, hogy nyáron még tartson, mert akkor járunk jól. Nyárra tudni fogjuk már, hogy mit tehetünk, és mit nem. És lehet, hogy addigra már lesz gyógyszer vagy oltás. Ezek híján csak a középkori eszköz van: az elkülönülés. Ez volt a pestis és a spanyolnátha idején is, és itt most ezrek, tízezrek életéről beszélünk.

Az 50 fertőzöttről szóló adat nem reális, nagyjából százszor ennyi fertőzött lehet, ami azonban nem hiba, ilyen a járvány természete. Nem 50 fertőzött van Magyarországon, hanem 50 ismert fertőzött. Azok az országok jártak jól, ahol még a századik ismert fertőzött előtt drasztikus intézkedéseket vezettek be. Ha ma megértik a magyarok, hogy maradjanak otthon, az nagyon sokat fog számítani. Ha csak holnapután értik meg, akkor lehet, hogy nagyon keveset.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


koronavírus