Kálmán Tibor polgármester közleménye.


Kijárási korlátozás lép életbe március 28-tól.

Magyarország Kormánya a 71/2020. (III.27.) számú Kormány rendeletével kijárási korlátozást rendelt el az ország egész területén. Mindezt a koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében tette. 2020. március 28. napjától április 11-ig van érvénybe az a szigorítás, miszerint a lakóhely és a tartózkodási hely elhagyására csak alapos indokkal kerülhet sor.

 

Nagyon fontos változás az eddigi szigorításokhoz képest, hogy a 65 év feletti személyek az  élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják, és ebben az időszakban az  ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag ők tartózkodhatnak. Tehát a 65 év alattiak csak vagy 9 óra előtt, vagy 12.00 óra után mehetnek el a legszükségesebb dolgaikat megvásárolni.

 

A legfontosabb változás az, hogy a lakóhely elhagyásának indokai szűkülnek. Csak a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség, napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése az oktatási, nevelési intézménybe, az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele valamint az élelmiszerboltban és gyógyszertárban történő vásárlásra szűkítsék a közösségekkel való érintkezést a lakosok. Mindezek mellett engedélyezett a gazdasági, mezőgazdasági, erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, tankolás, dohánybolt felkeresése, a fodrászatban, manikűrösnél szépészeti szolgáltatás igénybevétele is. Szállítási, gépjármű- és kerékpárszerviz szolgáltatások, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szolgáltatások, állatok ellátása, sétáltatása, állatorvosi rendelő felkeresése a legszükségesebb esetekben igénybe vehető. Mindemellett a házasságkötés és a temetés csak szűk családi körben engedélyezett, valamint a hitéleti tevékenység gyakorlása sem korlátozott. Továbbra is érvényes, hogy a hivatalos ügyek intézését mérlegeljék fontosság szerint, és csak a legszükségesebb esetben jelenjenek meg személyesen a hivatalokban, pénzintézetekben.

 

A piac Békésen bezárt, Polgár Zoltán alpolgármester kezdeményezésére a helyi termelők és kiskereskedők adatbázisát a napokban kiadott lakossági felhívás eredményeként a jövő hétre tervezik összeállítani, ezzel segítve a kereslet és a kínálat összetalálkozását.

 

Kálmán Tibor polgármester kéri a lakosokat a rendelet szigorú betartására, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy egészségünket megóvjuk, egymásra vigyázzunk. Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani még a közös családi séták, az egyéni szabadidős sporttevékenység és a szabadidős gyalogos célú közlekedés esetén is. Vendéglátó üzletben- az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Vagyis már a vendégek nem ülhetnek be, csak az ételek kiszállítása és kiadása lehetséges.

 

A korlátozó intézkedések betartását a  rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának tagjai ellenőrzik, a be nem tartása szabálysértésnek minősül, pénzbírsággal sújtható.

 

Békés, 2020. március 27.

                                                                                              Kálmán Tibor

                                                                                   Békés város polgármestere


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!