Koronavírus-fertőzés szűrővizsgálat Békésen.


A koronavírus-fertőzés szűrővizsgálat kutatáshoz a város lakosságából is fognak 37 előre kiválasztott személyt tesztelni.

Tisztelt Állampolgárok! Mint ahogy azt már Önök is hallhatták, hazánk négy, orvosokat képző egyeteme kérdőíves felméréssel támogatott, vérvételes szűrővizsgálatot indít a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között. A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. Békés megyében a vizsgálatok 2020. május 10-én kezdődnek a megye több pontján véletlenszerűen kiválasztott állampolgárok bevonásával.

 

A Semmelweis Egyetem rektora, Prof. Dr. Merkely Béla tájékoztatott, hogy hazánk négy, orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.

 

A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

 

Békés település bekerült a mintába, így a településén élők közül 37 előre kiválasztott személy fog részt venni az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton.

 

A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjük hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről.

 

A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.

 

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

 

A szűrővizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégezzük a szűrést.

 

A következő napokban a Békés megyei Kormányhivatal egy munkatársa megbízólevél felmutatásával keresheti meg Önt is annak érdekében, hogy a vizsgálat helyét és időpontját tartalmazó küldeményt átadhassa az Ön részére.

A vizsgálat az Ön számára azzal az előnnyel jár, hogy megtudhatja, átesett-e már a fertőzésen, mellyel nemcsak önmaga, de családja és munkatársai biztonságát is megvédheti.

 

A vizsgálatban történő részvétellel Ön is hozzájárulhat a vírus ellenszerének, gyógyítási, megelőzési lehetőségeinek felfedezéséhez, ezért a kiválasztott személyek vizsgálaton történő részvétele rendkívül fontos.

Mindezek érdekében kérjük, hogy amennyiben Ön is kap értesítést, részvételével támogassa a kutatást és szíveskedjen megjelenni a vizsgálaton.

 

Közreműködését köszönjük.

                                                                                           Kálmán Tibor

                                                                                            polgármester

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!