Május a Kettős-Körösön


Cikksorozatunkban a Kettős-Köröst természetvilágát követjük végig – horgász szempontból - hónapról hónapra. Sorozatunk szerzője Szabószomszéd Sándor és Lukács Zoltán (fotó)

A tavaszi szeszélyes idő folytatódik

 

 

A folyó letisztulva ballag, lépeget medrében. A kevés pár milliméteres eső nem nagy vízhozamot eredményez. A tilalmi idők feloldódtak, a süllőről, balinról.

 

De elkezdődött, a ponty, a keszegfélék, a domolykó és a harcsa kíméleti ideje!

A harcsa 1 méternél nagyobb példánya tartható meg, ettől kisebbeket vissza kell engedni! Foghatóak a rabló halak és kereshetjük az amurokat is. Az amur horgászata is jó kihívás a horgász számára.

 

Azt tudni kell, hogy alapozó etetést kell végezni, hogy környékünkre csaljuk, és ott tartsuk ezeket a nagyra növő torpedókat.

 

A csalogató etető anyag hagyományos, régi bevált verziója, a kukorica, búza, apró magvak, áztatott, főzött verziója. Vagy a horgászboltokban megvásárolható speciális, etető és horog csalik. Az amurra történő etetést, megfontoltan kell végezni!  Ugyanis túl sok sem legyen, de kevés sem!  Az amur a pontyok környékén mozogva ismeri meg, keresi fel etetésünket, és mint porszívó szippantja fel az aljzatról a be szórt csalogatót.

 

Ha viszont nem jönnek, a horgászhely közelébe, akkor a beszórt magvak ott maradnak és bomlanak a meder fenekén. Ezért az etetés legyen csalogató és folyamatos. Ha nincs élelem, az amur egyből tovább áll!  Csalink legyen illatos gyümölcsös, mézes, vaníliás, lefektetett, vagy lebegő. 

 

A lebegtetéssel vigyázzunk, mert gyors víznél riasztó is lehet!  Aki még nem akasztott amurt az vigyázzon, mert megviccelheti! Könnyen is jöhet kifelé, és amikor már partközelben van akkor vadul meg. Nem adja könnyen magát! Ezért a fék jól legyen beállítva, a felszerelésünk pedig kicsit keményebb is lehet a pontyozásétól. 

 

 

Az ártéri erdő szépen zöldül, ennek köszönhetően most már benépesül. 

A madarak párt választanak, fészkelnek, a róka ifjoncok előjönnek kotorékukból.

A vidrák visongva kergetik egymást, a hódok vidáman rágcsálnak az ártéri erdőben. A kullancsok, vérszívók is előkerültek, úgyhogy riasztó spray, kenőcs mindig legyen a bakóban! 

 

A mostani helyzet eredménye, hogy több horgász van a vízparton egyszerre. Próbáljunk egymással türelmesnek lenni és kérek mindenkit, hogy ne szemeteljünk! 

A bokrok, fák közé, magas fűbe dobott zacskók, konzervdobozok, csomagoló anyagok előbb utóbb úgy is előkerülnek!

 

Ne legyen szemétdomb a vízpart és környéke! 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!