Befejeződött a Murvahelyi Jantyik kápolna felújítása


Megjelent: 2020 Május 23. ( Szombat ) 19:41
Módosítva: 2022 Március 21. ( Hétfő ) 14:25
A murvahelyi vagy Jantyik kápolna Békés és Murony között található, közigazgatásilag Muronyhoz tartozik. A kápolna egyedülálló emlékhely a települések határában, miután a döntően református lakosságú Alföldön nem jellemzők az útmenti vallási jelképek, mint kápolnák, keresztek, szobrok. A kápolnát azonban a római-katolikus Jantyik Mátyás és felesége Kutyik Mária építtették 1861-ben azon a területen, amelyet egykor családjaik birtokoltak.

A kápolna Szűz Mária, a Mennyország Királynőjének tiszteletére épült. A kápolnában Mária szobor található karján a kis Jézussal, alatta a következő felirat olvasható: „Jantyik Mátyás nője Kutyik Mária készítette 1861-ben”. A kápolnatoronyban egykor harang volt, amelyet id. Jantyik Mátyás állíttatott, hogy a katolikus Jantyik család murvahelyi birtokán élő és dolgozó családoknak jelezze reggel, délben és este az imádság idejét. A harangot az első világháború idején távolították el, beolvasztották hadi célokra. A Jantyik család tagja Jantyik Mátyás (1864-1903) festőművész, aki ezen a murvahelyi birtokon építtetett magának 1895-ben műtermet. Az építtető Jantyik Mátyás és felesége Kutyik Mária, valamint Jantyik Mátyás festőművész a békési római-katolikus temetőkápolnában nyugszanak.

Érdekesség, hogy a békési Szentháromság Plébániatemplom, előtte a márványkereszttel (útépítéskor helyezték át jelenlegi helyére, a templom elől) ugyanazon képzeletbeli vonalon helyezkedik el a temetőben lévő stációkkal, szemben a katolikus temetőben lévő kápolnával és az előtte álló megfeszített Jézussal, valamint a murvahelyi Jantyik kápolnával, mintha egymás tükörképei lennének. 

Murony Község Önkormányzata kezdeményezésére 2015-ben számlát nyitottak azzal a céllal, hogy adományt gyűjtsenek a kápolna felújítására, amely 2020 tavaszra készült el. A kápolna a Murony területén lévő helyi jelentőségű védett épített értékek közé tartozik.

ÍRTA: Dr. Fábián Judit

További cikkeket a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület honlapján olvashatnak!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!