| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

Könyv jelenik meg a gátszakadás 40. évfordulóján.Forrás: BékésMátrixMegjelent: 2020 Június 21. ( Vasárnap ) 10:07
2020. július 28-án lesz 40 éve, hogy Békéstől északra kiszakadt a Kettős-Körös gátja, és elöntötte a várostól keletre fekvő területet.

1980. július 28-án reggel fél nyolckor a Kettős-Körös gátja Hosszúfoknál (Békéstől hat kilométer távolságban) átszakadt és a kiömlő víz elpusztította a tanyavilágot Békéstől keletre. Mintegy 13 ezer embert kellett kitelepíteni. Sok száz tanya és sok ezer haszonállat pusztult el az árvíz következtében. A csúcsidőben 17 ezer ember (köztük 2500 honvéd) dolgozott a gátakon, hogy legalább Tarhos, Bélmegyer, Doboz megmeneküljön. A gátszakadás a XX. századi békési történelem egyik legnagyobb kárral járó tragédiája, sok száz békési lelkében ma is fájó emlékként él. A városi önkormányzat – a vírushelyzet miatti bizonytalanság közepette – július 28-ra megemlékezést szervez, amellyel kapcsolatban a veszélyhelyzet változása függvényében a lakosságot is értesíteni fogja.

A tervek szerint a gátszakadás helyén emelt emlékműnél koszorúzásra kerül sor, valamint megemlékezést szerveznek. Este könyvbemutatóra kerülhet sor, amelyen az olvasók kezébe adják a békési Szalkai Imrének az eseménnyel kapcsolatban írt könyvét. A szerző személyesen érintett (a víz elvitte a tanyájukat), átélte a borzalmat. A könyv egyúttal emléket állít a tanyavilágnak is. A szervezéssel és a könyv gondozásával Mucsi András képviselő, a kulturális ügyekkel foglalkozó bizottság elnöke lett megbízva.Embed kód:

<embed src="https://bekesmatrix.hu/api/embed.php?alias=97692_konyv_jelenik_meg_a_gatszakadas_40_evfordulojan" width="650" height="430">

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?