Regionális szinten ünnepeltek a polgárőrök


Forrás: Virág István Emlékoldal
Helyszin: Lajosmizse
A koronavírus-járvány után Regionális Polgárőr Napokkal tér vissza rendes vágányára a polgárőr élet. A hat helyszínből álló, rendhagyó rendezvénysorozat első részeként június 25.-én Sárospatakon, 26.-án Lajosmizsén, 27.-én pedig Felsőtárkányon találkoztak az önkéntesek. Dr. Pintér Sándor miniszterelnök helyettes, Magyarország belügyminisztere levélben köszönte meg, az ország valamennyi polgárőrének önkéntes és áldozatos munkáját, amely valamennyi helyszínen felolvasásra került.

26-án, a lajosmizsei Regionális Polgárőr Napon Budapest főváros, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyék polgárőreit köszöntötték a rendezvényen megjelent prominens személyek. Köztük dr. Túrós András, aki – miközben megköszönte a polgárőrök munkáját – hangsúlyozta: A veszélyhelyzet alatt tovább csökkent a bűnelkövetések száma, ami annak is köszönhető, hogy a polgárőrök a karitatív szolgálatok mellett a közterületi szolgálatokat sem hanyagolták. Több esetben értek tetten tolvajokat, tartottak vissza körözött személyeket. Említésre méltó az is, hogy a határvédelemben részt vevő polgárőrök az elmúlt három hónapban több illegális határátlépőt tartóztattak fel és adtak át a rendőröknek. A polgárőrök az elmúlt három hónapban (március 12-től június 12-ig) kettőmillió (!) járványügyi szolgálatot láttak el. Ez az óramennyiség megfelel négyezer vagyonőr három havi szolgálatának. Ha csak 1000 forintos órabért veszünk alapul, ez önmagában is kétmilliárdos ajándék a magyar társadalomnak. A Polgárőrség a járványhelyzetben nem maradt magára, hiszen a Belügyminisztérium védőeszközöket, fertőtlenítő-szereket biztosított, de az önkormányzatok, cégek, az országos megyei polgárőr szövetségek a szűkös anyagi lehetőségeik ellenére is hozzájárultak a polgárőrök egészségének védésére, megőrzésére. „Egyetlen polgárőrünk sem fertőződött meg koronavírussal!” – mondta az OPSZ elnöke.
Majd dr. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, mint polgárőr köszöntötte társait. Rávilágított, hogy a polgárőrök nagy előnye a szolgálatuk ellátása során a helyismeret, hisz ott laknak és a személyismeret, hisz mindenkit ismernek. Megköszönte minden polgárőrnek a munkát és az empátiát is, hisz látja, hogy a polgárőrök lojálisak a Rendőrséghez és az Államhoz is. A rendezvényen felszólalt a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója dr. Károlyi László is, aki szintén megköszönte a polgárőröknek a veszélyhelyzet alatt a Postáért végzett munkájukat és bejelentette, hogy bár a Posta a pandémia miatt milliárdos veszteséget szenvedett, a Polgárőrség részére, az ez évi támogatást továbbra is biztosítani fogja.

Mindhárom járási találkozón adtak át elismeréseket, jutalmakat azon polgárőröknek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

 Békés megyéből a következők kaptak elismerést, jutalmat:

„Polgárőr Város” címet kapott:

  • Békés megyéből Újkígyós.

Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetést vehetett át:

  • Pelyva István, Kőrös Polgárőr Egyesület Gyomaendrőd polgárőre
  • Szappanos Emese, Jamina Polgárőr egyesület tagja

Az OPSZ elnökének külön jutalmát érdemelte ki:

  • Göncz Ferenc, Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület polgárőre
  • Szabó János, Dobozi Polgárőr Egyesület polgárőre
  • Vas Anasztázia a Viharsarok Polgárőr Szervezet polgárőre
  • Balogh László a Kamuti Polgárőr Egyesület polgárőre
  • Pardi Géza, Vésztői Önkéntes Polgárőr Egyesület elnöke

(Forrás: opsz.hu, Fotó: Sebestyén Jenő)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!