| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

Július 28-án lesz a rosszerdei harang újraszenteléseForrás: BékésMátrixMegjelent: 2020 Július 6. ( Hétfő ) 12:47
2020. július 28-án (kedden) délután fél hatkor a békési református gyülekezet udvarán kerül sor a rosszerdei harangnak is otthont adó harangláb felavatására, amelyet Kocsor István békési vállalkozó készít el.

A város azokban a napokban emlékezik a nagy 1980-as körösi árvíz 40. évfordulójára. Július 26-án kerékpártúrán vehetnek részt az érdeklődők, amelynek keretében kilátogatnak a gátszakadási emlékműhöz, felkeresik Povád, Ludad és Vizesbánom területeit.

Túravezetők: Szalkai Imre és Vidó Edit. Július 28-án reggel a város és a környékbeli települések vezetői megkoszorúzzák az árvízi gátszakadási emlékművet.

Kedden 17:30-kor harangszentelésre és városi megemlékezésre kerül sor a templomkertben.

Az ünnepségen a régi rosszerdei református gyülekezet harangját szentelik újra, amely az árvíz után a termelőszövetkezetbe került, onnan költözött be pár éve a református egyházhoz. A harang a napokban elkészülő haranglábba költözik, az (újra)szentelést Katona Gyula református esperes-lelkipásztor végzi.

A haranglábnál megrendezendő városi árvízi megemlékezésen beszédet mond Kálmán Tibor polgármester. A szervezők tervei szerint harangláb lehetne az 1980-as árvíz és az elpusztult kelet-békési tanyavilág városi emlékhelye. A megemlékezés után könyvbemutatóra kerül sor a református gyülekezeti teremben.

A Jantyik Mátyás Múzeum Téka sorozatában jelenik meg az a könyv, amelyben megjelenik Mucsi András tanulmánya a tanyavilágról és Szalkai Imre írása a tanyákról és az 1980-as árvízről. A könyvben eddig még nem publikált képanyagot adnak közre az árvízről.Embed kód:

<embed src="https://bekesmatrix.hu/api/embed.php?alias=97840_julius_28_an_lesz_a_rosszerdei_harang_ujraszentelese" width="650" height="430">

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?