Július a Kettős-Körösön


Cikksorozatunkban a Kettős-Köröst természetvilágát követjük végig – horgász szempontból - hónapról hónapra. Sorozatunk szerzője Szabószomszéd Sándor és Lukács Zoltán (fotó)

Benne vagyunk, a nyárban, de az idő és a folyó sokszor a tavaszt idézi.

A kérészek repülését is megzavarta az áradás, így kevesebb volt látható belőlük a kelleténél.

 

A folyó az ilyenkor megszokott álló, esetleg éppen ballagó békalencsés vízhez képest most a másik arcát mutatja. A Körösök vízgyűjtő területein, változatosan leeső csapadék kiszámíthatatlanná teszi a víz mozgását.

 

A pontyokra, amurokra történő etetés most kicsit nehezebb. Nagyon figyelni kell a meteorológiát, hogy mennyi eső várható, nehogy az elkezdett etetést, ami 3-4 nap múlva érne be, elmossa egy nem várt áradás.

 

Az amurok, pontyok etetéséhez, horgászatához ilyenkor a savanyú és enyhén büdös csali a jó! Természetesen azért az édes ízvilágot sem hanyagolhatjuk a horog csalik-nál. A savanyításhoz egy kis praktika!

 

A kukoricát forró vízben tegyük ki napra, de nagyobb edényben, mert dagadni fog! Keverhetünk egy kis cukros tejet, vagy joghurtot, esetleg kenyérszeleteket  hozzá, amitől pár nap alatt  elkezd erjedni, savanyodni a kukorica. Mikor elérte a kívánt savanyú szagot, sózzuk meg jól a kukoricát, ezzel megállítjuk, a folyamatot.

 

Ezután hűvös helyen tároljuk! Etetni, csalizni olcsó és eredményes eledel a halak számára. Csalizni akár több szemet is használhatunk horogra, vagy hajszál előkés megoldással.

 

A rabló halakat is kereshetjük most már! A harcsa a meleg hatására gyorsabban emészt, így sűrűbben táplálkozik. Ilyenkor akár nappal felszín közeli csalival is elcsíphetjük őket, pl: a duzzasztó művek, befolyók környékén. De letett botos módszerrel is kereshetjük őket, amihez jó csali lehet a harmat giliszta.

 

Ha eső után nem tudtunk szedni, akkor locsoljunk be egy vízterületet délután. Este zseblámpa segítségével szépen össze lehet szedni a felszínre kijövő gilisztákat.

Mivel napközben nagyon meleg van ezért az esti hajnali órákban tudunk eredményesen jót pecázni. De a vérszívók ilyenkor sem fognak békén hagyni bennünket, mert most szaporodnak csak igazán!

 

Ezért nagyon fontos az ellenük való felkészülés, krémek spray és egyéb riasztó alkalmatosságokkal. Most már pár éve piacon van és bevált a hordozható riasztókészülék, érdemes utána kérdezni a szakboltokban.

Igazán szép és madárdalos most az ártéri erdő, kiránduláshoz sátras kempingezés-hez megfelelő és aránylag könnyen megközelíthető! Legyünk sokat a nyári jó időben kint a természetben! Ha hazaindulunk a keletkezett hulladékot, szemetet is vigyük magunkkal!

 

Jó horgászást és természetjárást kíván Szabószomszéd Sándor!

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!