Kitüntetések a Reményhír Intézményben


Kitüntetések a Reményhír Intézményben

Kitüntetések a Reményhír Intézményben

„Nyolc éve vette fenntartásába a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió a Reményhír Intézmény Epreskerti Óvodáját és Eötvös József Általános Iskoláját. Nyolc éve annak, hogy a misszióvezető, Durkó Albert eldöntötte, hogy az oktató-nevelő munka területén is meg kell mutatni azt a bibliai ígéretet, mely szerint az „utolsókból elsők lesznek”.

Felvállaltuk, hogy azzal járulunk hozzá településeink, hazánk építéséhez, hogy segítjük a hátrányos helyzetű családok, gyermekek jólétét. Keresztény intézményként hisszük, hogy Isten ajándékként adta a gyermekeket nemcsak az édesanyáknak, hanem azoknak is, akik az ő mindennapi nevelésüket hivatásként vállalják, akik a szakmaiság mellett feltétel nélkül szeretik és el is fogadják őket minden nehézséggel együtt.

Köszönjük, hogy mindannyian erre törekedtek, köszönjük mindannyiótok áldozatos munkáját, türelmét és kedvességét, amellyel nemcsak az óvoda, hanem az Országos Cigánymisszió társadalmi megítéléséhez is pozitívan járultok hozzá.

„Az év óvodai dolgozója” és „Az év pedagógusa” díj megalapításával a kiemelkedő, lelkes szakmai munkát, valamint az intézmény és a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése iránti elköteleződést kívánjuk jutalmazni, pénzjutalommal megköszönni.

A díjakkal hagyományt kívánunk teremteni, szeretnénk köszönetünket kifejezni, jutalmazni azokat a személyeket, akiknek munkája kiemelkedik a gyermekek iránt tanúsított szeretete, gondoskodása és segítségnyújtása tekintetében, akik rendkívüli módon járultak hozzá a gyermekek kiegyensúlyozottságához, boldogságához és a családok ilyen úton történő megsegítéséhez.

A díjazott felterjesztése az óvodai, iskolai kollégák szavazatai alapján történik. A díjat minden pedagógus, dolgozó csak egyszer kaphatja meg. Egy jelölés csak egy nevelési évben érvényes, így ha valaki nem kapta meg a díjat, az a következő nevelési évben is újra jelölhető.” /részlet a fenntartói köszöntőből/

A díjakat a tanévzáró értekezleten ünnepélyes keretek között adta át Lipcsei János, az MPE OCM főigazgatója.

A 2019/2020-as tanévben az Epreskerti Óvodában Trescsikné Molnár Márta érdemelte ki kollégái szavazatai alapján „Az év dolgozója” díjat.

Trescsikné Molnár Márta

A 2012/13-as tanévtől dolgozik óvópedagógusként, szintén azóta van az óvodánkban. Ezen a területen itt dolgozott először, azóta is hűséges hozzánk, pedig már többször is el akarták csábítani. Szerencsére ragaszkodik az ovis családjához is. Tudni kell rólunk, hogy mi igyekszünk nemcsak munkahely lenni, hanem család is.

Molnár Márta rögös úton indult el és jutott el e pályához.

Kecskeméten lakott és a szerelem szele fújta ide városunkba. Miután férjhez ment, négy fia született. Mára már szinte mindannyian megnőttek, így az apukájukkal együtt öt férfiemberről kell gondoskodnia. Ez már majdnem teljes mértékben kitölthetné egy asszony idejét, még Hófehérke sem sokkal több emberkéről gondoskodott, de szerencsére a mi Mártink a munka világában él és mozog, nem maradt otthon. A posta dolgozója volt sokáig, ahol szintén nagyon meg voltak vele elégedve, sajnálták is, hogy más szakma felé kacsintgat.

A pálya iránti érdeklődése a magánéletéből fakadt. Senki számára nem ismeretlen, hogy a gyermekáldás idővel okozott némi fejtörést nekik, hiszen a sajátos bánásmódot igénylő gyermek fogalmát egészen közelről megismerhették, tapasztalják. Ezen oknál fogva tanulmányai középpontjába a pedagógiát helyezte. Ez sem volt neki elég, a fejlesztő pedagógus szakvizsgát is megszerezte. Ez utóbbit lehet, hogy néha bánja, mert így a vállán cipeli a BTMN-es ovisok sorsát is, ami óriási teher egy embernek, mivel minden év végére közel 30 gyermek fejlesztését jelenti.

Emellett természetesen a nevelőtestületünk oszlopos tagja, az óvoda életének egyik meghatározó pedagógusa. Gondos, alapos, jól felkészült, fáradságot nem ismerve végzi kimagasló és példamutató munkáját mind a csoportján belül, mind a fejlesztő pedagógusi teendői során.

Tevékenyen részt vállal óvodánk hagyományrendszerének kialakításában és megvalósításában. A fejlődésben nem áll meg, továbbképzi magát (pl- DIFER, Nidl ritmikus írás), különböző szakmai fórumokat látogat városon belül és kívül is, sőt roma nyelvvizsgával is rendelkezik. A vírus miatt elmaradt egy előadása az autizmusról, amire szülőként kérték fel.

Az óvodánkban pár évig használt felmérő rendszer, valamint a fejlődési napló kialakításában és továbbfejlesztésében meghatározó szerepet vállalt.

A 2018-2019 –es tanév óta az általánosan elfogadott DIFER-t használjuk. Az erre épülő fejlesztő eszközrendszer megismerésében és felhasználásában is úttörő szerepet vállal, segíti a kollegákat is.

Ha Mártira gondolunk, mindenki csodálja a kitartását, az energiáját, töretlen jókedvét. Hamupipőkének sem lehetett könnyű, mint tudjuk, de Márti simán lepipálja. A család ellátása mellett gondoskodik édesanyjáról is, valamint a fiúk tanulásában segít, a zeneiskolát is jól ismeri kívülről-belülről, rengeteg türelmének kell lennie mindehhez. Emellett kíséri a gyerekeket uszodába, sőt, ő is úszik reggelente pár km-t, este tornázik, nehogy unatkozzon egy percig is!

Ha megkérdezzük csodálkozva tőle:„Hogy bírod ezt Márti?”, a válaszban mindig ott van az, hogy a jó Isten, na meg az áldott jó férje, Szabi segítségével.

 

A 2019/2020-as tanévben az Eötvös József Általános Iskola alsó tagozatos tanítói úgy döntöttek, hogy - megköszönve a fenntartó elismerését - szeretnék csapatépítésre fordítani „Az év pedagógusa” címmel járó összeget.

Alsós munkaközösség:

Az alsós munkaközösség tagjai közé csupa lelkes, mosolygós tanító néni tartozik. Odaadó szeretettel, türelemmel nevelik a rájuk bízott apróságokat. Mindennapi munkájukban nemcsak tanító nénik, hanem sokszor az anyuka vagy a nagymama szerepét is magukra vállalják. Ha kell, vigasztalnak, felszárítják a könnyeket, elsimítják a konfliktusokat, rendet tesznek a táskákban és a padokon. Nehéz lenne felsorolni, nap mint nap hány szerepet visznek annak érdekében, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolában, megtanulják elfogadni önmagukat és egymást.

Lelkiismeretesen készítik fel tanítványaikat tanulmányi és sportversenyekre, szereplésekre, méghozzá úgy, hogy legtöbbször szülői segítségre nem számíthatnak. Ilyenkor varrőnők, dekoratőrök, dramaturgok, rendezők egy személyben, illetve párban.

Emellett kiépítik és ápolják a kapcsolatot a szülői házzal még akkor is, ha szinte reménytelennek tűnik az együttműködés.

Tanítópárjukkal mindennapi kapcsolatban állnak, de a munkaközösség többi tagjával alig-alig találkoznak. Ezért döntöttek úgy, hogy szeretnék csapatépítésre fordítani „Az év pedagógusa” címmel járó összeget.

A 2019/2020-as tanévben az Eötvös József Általános Iskola felső tagozaton tanító pedagógusai közül Harcsa Anetta érdemelte ki kollégái szavazatai alapján „Az év pedagógusa” díjat.

Harcsa Anetta

Harcsa Anetta 16 éve német-történelem szakos tanár.

Ebben a tanévben átvette a 8. a osztály osztályfőnöki teendőit. Ezt a feladatát igazi tyúkanyóként végezte, bár a gyerekek nem mindig örültek annak, hogy Anetta néni állandóan rajtuk tartja a szemét.

Hegyesi Ildikó távozásával a humán munkaközösség tagjai őt választották meg munkaközösség-vezetőjüknek, amit ő el is vállalt. Ez azt jelzi, hogy kollégáival jól tud együttműködni, szakmaiságát elismerik.

A javító-és osztályozóvizsgák szervezője, lebonyolítója. Ezen a téren is pontos, precíz munkát végez.

Szaktanári munkájára jellemző, hogy óráira lelkiismeretesen felkészül, megtanulja és alkalmazza a korszerű pedagógiai módszereket, folyamatosan továbbképezi magát. Történelem és német versenyekre készíti fel sikeresen tanítványait.

Szívesen vállal olyan feladatokat is, amelyekben megmutathatja kreativitását: dekorációt készít az iskolai ünnepségekre, folyamatosan szépíti az iskolai környezetet. Részt vett az október 23-i műsor elkészítésében és betanításában, a területi Kazinczy verseny, a ballagás megszervezésében, lebonyolításában.

Szívből gratulálunk a kitüntetetteknek, további munkájukhoz jó egészséget, töretlen lelkesedést kívánunk!

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!