| E-mail: info@bekesmatrix.hu | Telefon: 06/20/935-16-83 | Facebook.com/bekesmatrix

II. ARATÓÜNNEPForrás: Virág István Esemény időpontja: 2020 Augusztus 8. ( Szombat ) 15:00
Frissítve: 2020 Augusztus 10. ( Hétfő ) 15:34
Helyszín: Békés
A Békési Kisgazdakör második alkalommal rendezte meg az Aratóünnepet. A Belencéres Néptáncegyüttes közreműködésével felelevenítették az aratás végéhez kapcsolódó hagyományokat.

Tarkovács István a Békési Kisgazdakör elnöke hírportálunknak elmondta:

- ”Az aratóünnep a magyar nép legnehezebb munkájának, - az aratás – befejezésének megünneplése. Fontosnak tartjuk, hogy őseink tradícióit megőrizzük és tovább adjuk a következő nemzedékek számára Ez a rendezvény is ezt a célt szolgálta.”

A rendezvény egy korábbi aratónapról készült évtizedes videó levetítésével kezdődött. Kenyérdagasztás és - sütés folyamatait tekinthették meg a résztvevők. Közben az udvar hátsó részén elkezdődött a birkapörkölt főzése.

Egy régi szokást felidézve gyalogos menet indult a városházára, ahol átadták az arató koszorút a település gazdájának, Kálmán Tibor polgármesternek. Az érkezőket vendéglátás, illetve a Bagoly László vezette városi ifjúsági fúvószenekar fogadta illő dallamokkal. Az arató koszorú átadását követően visszasétáltak a kisgazdák székhelyére, ahol az érdeklődők megtekinthették a kaszakalapálást – és fenést.

Ünnepi köszöntők után kitüntetések átadása következett. Posztumusz elismeréssel hajtottak fejet Pásztor János, a szervezet korábbi elnökének munkássága előtt. Díszoklevelet és emlékplakettet kapott dr. Tóth Attila, id. Öreg Péter, Egeresi Ferenc és Egeresi Ferencné, Hégely László és Pap Gábor a kisgazdakörben végzett több évtizedes aktív tevékenységéért.

Elismerések átadása után a Belencéres Néptáncegyüttes Kamara csoportja adott elő fergeteges műsort, mely után a Körös Citera Zenekar tagjai arató dalokkal szórakoztatta a megjelenteket.

 A közös imádság után Molnár Máté református lelkész Isten áldását kérte a termények betakarítására és a rendezvény résztvevőire.

 A finom vacsora elfogyasztása után kezdetét vette a baráti beszélgetés és a felhőtlen szórakozás.

Rendezvényt a Békési Polgárőrség KHSZ tagjai biztosították!

 

 

 
Embed kód:

<embed src="https://bekesmatrix.hu/api/embed.php?alias=98193_ii_aratounnep" width="650" height="430">

Érdekelhet még...
Ezt már olvasta?