25 éve nyert világbajnoki címet Pankotai Gábor!


25 éve, 1995. augusztus 20-án született meg Békés megye első felnőtt kajak világbajnoki aranyérme a németországi Duisburgban.

Pankotai Gábor a Békési Kajak-Kenu Club versenyzője (edzője: Nagy Károly) a szegedi Kajner Gyulával, Páger Zoltánnal és az MTK-s Bártfai Krisztiánnal K-4 200m-en ért el első helyezést. A duisburgi VB a magyar kajak - kenu sport egyik legsikeresebb világbajnoksága volt (9 arany, 3 ezüst, 3 bronzérem), ahol a Gáborral felálló magyar egység addig nem látott fölénnyel nyerte meg a 200m-t, úgy, hogy a Guiness rekordok könyvébe is bekerültek, mint akkor ezen a távon a leggyorsabb egység. Óriási siker volt ez, hisz edző és tanítványa jóval nehezebb körülmények között tudott felkészülni, mint a kor hazai és nemzetközi ászai.

"Noha már 25 év telt el, mégis olyan, mintha tegnap történt volna. Hihetetlen élmény, és egyben elismerése is annak a hatalmas munkának, amit az azt megelőző évtizedekben elvégeztem. Ennek a sikernek is köszönhető, hogy a sportág mellett maradtam, és nagy öröm, hogy még most is a víz mellett lehetek, fiatalokkal foglalkozhatom." - mondta el Pankotai Gábor.

“Hatalmas köszönettel tartozunk Cinkének (Pankotai Gábor beceneve) és Karcsinak is! Óriási élmény volt 19 évesen kint szurkolni nekik a helyszínen. Egy kis békési csapattal Szegedről busszal utaztunk ki és egy pálya közeli kempingben sátraztunk 95-ben. Örök élmény maradt az a hétvége. A személyes élmények mellett talán még fontosabb, hogy a békési kajak - kenu sportéletnek hatalmas lökést adott ez a győzelem, azóta kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel, de folyamatosan fejlődik a békési egyesület. Nagy előny, és ezért is köszönet Gabinak, hogy napjainkban is egy világbajnok tanítgatja a békési fiatalokat.” - nyilatkozta Kálmán Tibor, Békés polgármestere.”


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!