Ilyen volt a Madzagfalvi Családi Napok


A Madzagfalvi Napok Békés város legnagyobb, több napos rendezvénysorozata, mely idén, a speciális helyzetre való tekintettel rövidített formában, kevesebb programelemmel lett megtartva szeptember 11-12-én. Gyermekprogramok, gasztronómiai rendezvények, sport- és egészségmegőrző programok közül válogathattak a látogatók a szombat esti koncert mellett.

A békési Díszítőművészeti szakkör “Hímzések a Nagy-Magyarországból” című kiállításának megnyitójára szeptember 11-én került sor a kulturális központban. (A tárlat október 11-ig, díjtalanul megtekinthető.) Sok látogatót vonzott a Díszmadárkedvelők Békés Megyei Egyesülete szervezésében megvalósuló díszmadár kiállítás, valamint a Békési Galériában nyíló “Jantyik Mátyás országházi festményei” című kiállítás is.
A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület nemrégiben megjelent helytörténeti kiadványának ünnepélyes bemutatójára is pénteken került sor a kulturális központban.
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, idén is felállítottuk a Madzagfalvi házasságkötő sátrat, ahol jelképesen egybekelhettek a szerelmesek. Bár az itt köttetett frigy nem hivatalos, de a ceremónia egyediségéből adódóan szép emlék lehetett a „házasságra lépő” pároknak.
Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Békési fiatalok és fiatal elszármazottak találkozóját az Erzsébet-ligetben, melynek témája ez alkalommal a sport volt. Vendégként részt vett rajta Ácsné Hortobágyi Anikó atléta, Surman Zoltán Jr. bokszoló, Laczó Dániel kenus, valamint Tar Bence kézilabda edző. Mindannyian beszéltek pályaválasztásukról, karrierjük alakulásáról, a sport iránti elköteleződésükről.
Az előző évekhez hasonlóan idén is szerepelt a programok között a „Bio-konyha”, melynek során a Békés és Környéke Biokultúra Közhasznú Egyesület közreműködésével az érdeklődők bepillantást nyerhettek a kovászos kenyér, valamint az erjesztett savanyúságok készítésébe, az ecetkészítés rejtelmeibe, és szó esett a savanyított tejtermékekről is. A Fenntartható Térségért Alapítvány jóvoltából ételkészítési bemutató is színesítette a programsorozatot, sátrukban olyan hagyományos fogások elkészítésének fortélyait leshettük el, mint a kötött galuska leves vagy a békési szilvalekváros papucs.

A gyermekek a pénteki „Madzagfalvi Pótgyermeknapon” kipróbálhatták magukat különböző sportágakban, kézműveskedhettek, játékos feladatokon vehettek részt az egyes állomásokon. Összemérhették ügyességüket a Békési Önkormányzati Tűzoltóság által megálmodott rekeszmászáson, este pedig a Kacagó Bábszínház „Egyszer volt Budán kutyavásár” című műsora csalt mosolyt az arcukra.
Népszerű újdonság volt továbbá a solymászbemutató is, a gyulai vár solymászaival.

A Rendezvény téri közösségi programok sorában bemutatkozott még a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, a Szent Lázár Alapítvány, a „Más Kép” Egyesület, az Aranykosár a Gyermekekért Alapítvány, az Együtt Könnyebb Közhasznú Egyesület, a Hetednapi Adventista Egyház, és az Esély Állat- és Természetvédő Egyesület.
Szombat délután megtelt nyávogással és ugatással a Sportcsarnok melletti kis parkoló, ahol a Cica- és Kutyaszépségverseny lelkes, ám kissé megszeppent résztvevői gyülekeztek, hogy összemérjék szépségüket.
A két nap során az egészséges életmód hívei is megtalálhatták a számukra érdekes programokat. Részt vehettek a családi jóga és hangtál relaxáción, az ingyenes hallásvizsgálaton vagy előadást hallgathattak meg a talpreflexológia jótékony hatásairól. A hagyományosan megtartott Madzagfalvi Véradáson háromszázhuszonheten jelentek meg a Barta Udvarban.
A Madzagfalvi futóverseny és félmaratoni futóverseny, a Tenisz kupa, a Kishalfogó Verseny, a Családias Hétpróba, a Rapid Sakkverseny, valamint a Sportcsarnokban zajló kézilabda mérkőzések és a középiskolások játékos sportvetélkedője színesítették a sport programok palettáját.
Szombat délután bemutatkoztak a helyi mozgásos csoportok is. Fellépett az Enjoy The Dance Tánciskola, a Linea Aerobik és Tánc Klub, a Grácia Mazsorett Együttes, az Energy Dance Cool, az Aikido csoport és Kiss Viki és csapatának zumba bemutatóját is láthattuk. Meglepetés műsorszámként pedig egy közös öröm táncot is bemutattak a zumbások az Enjoy The Dance és a Linea Aerobik Klub táncosaival kiegészülve, mellyel csatlakoztak a Jerusalema challenge-hez, melyet a világ számos pontján eltáncoltak már. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a testmozgás fontosságára.
A szabadtéri programok sorát a kajakosok lampionos felvonulása zárta.
Este a kulturális központ színpadán – az Ifjúsági díjak átadása és Kálmán Tibor polgármester zárszava után – Deniz és Orsovai Reni volt a Madzagfalvi Családi Napok vendége.

Jövőre is változatos, színes programokkal színvonalas színpadi produkciókkal várjuk majd a látogatókat, remélhetőleg a hagyományos 3 napos nagy rendezvénnyel. Találkozzunk 2020-ban is!

Köszönjük együttműködő partnereinknek, hogy támogatták a rendezvény létrejöttét.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!